Índia: més de 250 milions de treballadores i treballadors en vaga

Índia: més de 250 milions de treballadores i treballadors en vaga
imatge: HispanTV
imatge: HispanTV

Malgrat el seu escàs ressò mediàtic a occident, ben segur estam davant la vaga més nombrosa de la història -més enllà de l’èxit de la vaga internacional feminista-, atès que fa més d’una setmana que més de 250 milions de treballadores i treballadors a l’Índia estan mobilitzats. Convocats pel Congrés Nacional Indi, el Partit Comunista i altres forces progressistes, tots els sectors laborals s’hi han sumat activament en suport a les demandes dels sindicats, que inclouen demandes directament relacionades amb les condicions de vida i subsistència, com ara un subsidi mensual garantit per als qui no arribin al llindar de l’impost sobre la renda, o racions de cereals per a les persones sense recursos.

Un dels sectors més actius, que ha realitzat ja diverses marxes sobre Nova Delhi ha estat el dels agricultors, que focalitzen la seva demanda en la derogació de tres lleis en matèria agrària recentment aprovades, així com del projecte de llei d’electricitat del govern. Els agricultors denuncien que aquestes normatives suposin una liberalització de la producció d’aliments, obrint el pas al control del mercat per part de les multinacionals de l’agroindústria en detriment de garanties per als agricultors, com el preu mínim dels productes. Una amenaça a la seguretat alimentària del país que està essent fortament contestada amb marxes als carrers de les principals ciutats del país i de la capital amb la solidaritat dels treballadors i treballadores d’altres sectors.

Un altre punt important de les protestes és aturar el procés de privatització de serveis públics i empreses productives públiques, des del transport a la producció d’electricitat, que el partit en el govern, el Bharatiya Janata (BJP) ha impulsat en els darrers temps. Els treballadors i treballadores en vaga també exigeixen que tothom tengui dret a una pensió, una proposta rebutjada per un govern que respon a l’atur (8 de cada 10 llocs de treball perduts a les zones rurals en el darrer any) afirmant que tothom pot ser emprenedor a la «Nova Índia» del miracle econòmic. Però en la pràctica, hi ha massa gent que no té ni per menjar.

D’ençà que va començar la vaga, el 26 de novembre, el seguiment va ser massiu i centenars de milers de treballadores i treballadors del camp tenen bloquejat l’accés a la capital del país. Per ara el BJP no cedeix, però ho haurà de fer davant la magnitud de la protesta, sobretot si aquesta persisteix. I és que l’enlairament econòmic mundial de l’Índia, que fa uns anys que ja no es considera un país empobrit, ha estat en bona mesura possible perquè s’ha fet sobre les esquenes de la gent treballadora i la degradació de les seves condicions laborals i de vida. El país ha crescut en renda en els darrers anys, però també en unes desigualtats que ja eren importants en el país, fins al punt que ara amenacen la subsistència dels sectors més humils de la societat.

Comentaris
Índia: més de 250 milions de treballadores i treballadors en vaga