No oblidar el Sàhara Occidental!

No oblidar el Sàhara Occidental!
unnamed
unnamed

A tocar Nadal i Cap d'Any, en dies de desfermat hedonisme de consum, en aquest ambient d'aparent felicitat d'una part de la societat i de punyents carències materials certes per a un grup força significatiu de la ciutadania, en aquesta època de l'any que hom té la sensació que ens miram el melic més que qualsevol altra i sembla que l'assumpte mundial més important són les celebracions familiars, d'amics, coneguts, i saludats, m'atrevesc a suggerir –perdonau-me la impertinència- no oblidar el Sàhara Occidental.

Vet aquí algunes lectures, i una cita per tal de no caure en l'oblit envers el poble sahrauí:

Fa tot just unes setmanes es va publicar un molt interessant article titulat "Celiaquía: la epidemia saharaui". Visibilitzar les emergències humanitàries dels campaments de refugiats de Tinduf és bàsic per incentivar la necessària solidaritat amb el poble sahrauí. Aquest excel·lent article d'Alejandra Agudo posa llum sobre una problemàtica, almanco per a mi, poc coneguda.

La necessària solidaritat humanitària amb el Sàhara Occidental és conseqüència d'un prolongat conflicte de descolonització inconclús que, òbviament, només té una solució: autodeterminació i independència. Per fer-se una idea de la conjuntura del conflicte és imprescindible la lectura de la resolució final de la 45 Conferència Europea de Suport al Poble Sahrauí (EUCOCO)que s'ha celebrat recentment en l'illa canària de Las Palmas.

De la conjuntura del present a la història: "Estados Unidos en la guerra del Sáhara Occidental" de Domingo Garí és un llibre publicat recentment que explica la implicació diplomàtica, política, econòmica, i militar dels EUA en aquest conflicte. Les fonts documentals d'aquesta investigació són els documents desclassificats de la Secretaria d'Estat USA, els arxius dels presidents estatunidencs Ford, Carter i Reagan, i materials de la CIA. Tot plegat el fa un llibre gairebé imprescindible.

Tanmateix, hi ha dos assumptes estructurals en el present de l'ocupació marroquina del Sàhara Occidental: 1. Espoliació de recursos naturals. Sobre aquest tema paga la pena llegir l'informe Empresas europees y vulneración del Derecho Internacional en el Sahara Occidental del Grup de l'Esquerra Europea i l'ONG basca Mundubat. És un informe que ajuda a posar en relleu la transcendental batalla jurídica en el tribunal de la UE que, com sempre, ha donat la raó al Front Polisario. 2. L'augment brutal de la repressió i les violacions dels drets humans un any després de la ruptura dels acords d'alto el foc. D'això va l'informe publicat per la Federació d'Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí i l'Institut Internacional per l'Acció Noviolenta sota el títol "Visibilizando la ocupación en el Sáhara Occidental".

La cita també va de DDHH. És la concentració i encesa d'espelmes que, un altre any, l’Associació d'Amics Del Poble Saharaui de les Illes Balears (AAPSIB) convoca a la plaça de Cort (Palma) a les 20 hores de l'horabaixa del dia de Nadal. Per a no oblidar el Sàhara Occidental, per exigir la llibertat de tots els presos polítics sahrauís, per no oblidar els més de 500 desapareguts sahrauís des de 1975, per donar suport a la lluita del poble sahrauí per la seva llibertat. Ens veiem a Cort!

 

Comentaris
No oblidar el Sàhara Occidental!