2021, l'any amb més morts a la frontera

2021, l'any amb més morts a la frontera
portada de l'informe
portada de l'informe

Ahir l’ONG Caminando Fronteras/Walking Borders, coordinada per l’activista en defensa del dret a la vida Helena Maleno (Doctora honoris causa per la UIB), va presentar el seu informe sobre les morts a la mar durant l’any passat, en l’intent desesperat de milers de persones que miren de travessar el Mediterranin o l’Atlàntic per tal d’arribar a territori espanyol i europeu a la recerca d’una vida digna. 

Un recompte que Caminando Fronteras realitza en contacte directe amb les víctimes i l’Observatori de Drets a les Fronteres, unes dades que haurien d’incomodar a qualsevol institució democràtica, i que eleven a 4.404 les persones que han perdut la vida el 2021. En un sol any, cinc vegades més que totes les víctimes mortals del terrorisme a Espanya. 

Unes dades que tripliquen les de 2019, i posen de manifest l’empitjorament de les condicions de vida de la gent als països d’origen. La pandèmia i la crisi a Europa no ha aconseguit aturar les migracions, i de fet la frontera s’ha convertit, en paraules d’Helena Maleno, en un instrument de la necropolítica dels Estats i les institucions internacionals que vulnera un dret tan bàsic com és el dret a la vida.

De fet, aquest cap d’any mateix han arribat desenes de persones a Formentera, aprofitant l’anticicló i la bona mar, des d’Algèria, però desconeixem, tot i el degoteig d’informacions sobre l’arribada de pasteres a Balears, les xifres oficials de persones mortes i desaparegudes en el seu frustrat intent d’arribar a les nostres Illes. L’informe fa referència a aquesta ruta Algèria-Balears, i a la dificultat de poder establir alertes coordinades que permetin la recerca d ela gent que es perd a la mar.

El document presentat ahir esmenta per exemple la desaparició el 19 de setembre de l’any passat amb catorze persones, en la ruta cap a les Illes, que encara ara no han estat trobades. Quanta gent més haurà patit pel mateix destí? Quan deixaran els governs europeus de vulnerar els drets humans per mor d’aquesta política de fronteres, alhora que mantenen el colonialisme en les relacions econòmiques amb els països d’origen de les persones migrants?

Comentaris
2021, l'any amb més morts a la frontera