Haurem de tornar a cridar NO A LA GUERRA?

Haurem de tornar a cridar NO A LA GUERRA?
imatge: Verne (El País)
imatge: Verne (El País)
L’escalada de tensió pel conflicte entre Rússia i Ucraïna i la possibilitat de la intervenció de l’OTAN torna fer sonar tambors de guerra a territori europeu. Ho fa en un context geopolític com sempre carregat d’interessos estratègics de governs d’estats que mai no han perdut la vocació imperialista, encara que la realitat d’avui dia és la d’un món multipolar. Biden va tancant la ferida oberta per Trump amb la Xina, però aboca a Europa a través de l’obsoleta Aliança Atlàntica, l’OTAN, a una nova guerra freda contra la Rússia d’un Putin ancorat en posicions nacionalistes que l’han mantingut al poder. 

Novament, la UE sembla no tenir una posició pròpia, i molt menys una posició raonable, que defensi per davant de tot la diplomàcia i el diàleg per resoldre aquesta mena de conflictes entre països pressumptament civilitzats en ple segle XXI. La posició europea es debat entre la subordinació a l’OTAN i els interessos dels Estats Units, i la important dependència energètica del vell continent del gas rus, que pot agreujar la crisi energètica i de preus que patim. En el cas d’Espanya, la ministra Robles ja ha anunciat l’enviament de vaixells i avions militars a l’Est d’Europa, per tal de “dissuadir” Rússia. Un gest que no ens hauria de sorprendre després de l’important increment de la despesa militar per part del govern més progressista de la història i la negativa, per ara, a atendre la petició de diverses organitzacions socials per signar el Tractat de l’ONU per a la prohibició de les Armes Nuclears (TPAN).

Les conseqüències, a més del drama humà que representa qualsevol guerra, no farien res més que agreujar les incerteses globals de la pròpia Unió Europea, que viu una crisi existencial profunda, i dels estats que la conformen. En el cas d’Espanya, a més, correm el risc que si el govern no sols avala, sinó com sembla, participa de l’operació de l’OTAN, el govern d’esquerres perdi tota credibilitat.

De moment, i encara que sigui de forma preventiva, sembla que haurem de tornar a sortir als carrers a cridar NO A LA GUERRA.

Comentaris
Haurem de tornar a cridar NO A LA GUERRA?