Portugal: guanya Costa i ascens de l'extrema dreta

Portugal: guanya Costa i ascens de l'extrema dreta
imatge: Revista Forum
imatge: Revista Forum

Mentre els comentaristes i analistes polítics espanyols tenen la mirada posada al que pugui passar als comicis de Castella Lleó, els resultats de les eleccions celebrades ahir a Portugal poden ser un avís per a navegants.

El socialdemòcrata Costa aconseguia la seva primera majoria absoluta, gràcies a l’esfondrament del Partit Comunista i el Bloco d’esquerres. La fortalesa dels fins 2019 socis esquerrans del Partit Socialista a nivell municipal i als moviments socials ha servit de poc en un ambient on la inestabilitat política per la manca de suport als pressuposts ha alimentat la sensació d’incertesa de la ciutadania, que ha castigat aquests partits, a qui també ha passat factura la desmobilització social d’ençà que va començar la pandèmia. Un missatge clar de les urnes, que juntament amb el resultat de les darreres eleccions, convida a estabilitzar les coalicions d’esquerres allà on són possibles, i a gestionar-ne la pluralitat de la millor manera possible, sense sacrificar els acords de govern.

Ara, Costa podrà governar en solitari amb un programa moderat, i està per veure quin serà el nivell d’influència de l’extrema dreta, que ha esdevengut tercera força política. És evident que els ultres de Chega, l’equivalent al VOX espanyol, marcaran l’agenda política i, com aquí, comptaran amb bones dosis de suport econòmic i mediàtic.

Comentaris
Portugal: guanya Costa i ascens de l'extrema dreta