Per una Europa de dignitat, llibertat i democràcia

Per una Europa de dignitat, llibertat i democràcia
imatge: Público
imatge: Público

Davant la proposta del nou "Pacte sobre Migracions i Asil" presentat per la Comissió Europea el passat 23 de setembre, la Plataforma per la Democràcia i Balears Acollim, que agrupen a diferents entitats socials, sindicals, solidàries i culturals, han rebutjat aquest pacte que reforça una visió securitària de la política migratòria, i s'han posicionat mitjançant el manifest que reproduïm, i per al qual demanen adhesions a la societat civil.

El manifest inclou aquests punts:

- Denunciam que Europa es plegui als posicionaments clarament racistes de governs de països com Hongria o Polònia, en uns moments on la pandèmia ens hauria de fer més solidaris que mai, especialment amb els països del nostre entorn que estan pitjor que nosaltres. Aquestes actituds violen els principis fonamentals en els que es sustenta la UE. La llibertat, la democràcia, el respecte als drets humans i llibertats fonamentals no poden ser simples declaracions formals sense coherència real en relació a les polítiques que la Unió exigeix als seus propis membres. 

En aquest sentit, reiteram la nostra profunda preocupació per declaracions de representants polítics a Europa banalitzant el patiment dels més vulnerables, en una dinàmica perversa que ens recorda períodes recents de la historia i ens degrada com a societat.

- Rebutjam que la política migratòria es redueixi a criminalitzar novament la immigració, i a reforçar una política de fronteres contrària als drets humans i fins i tot al dret d’asil, que a més, es delega en tercers països perquè facin de policies. Migrar és un dret i un fet humà. És inacceptable que aquestes polítiques es redueixin a buscar l’agilització de procediments d’expulsió i retorn, dificultar els processos de regularització i assenyalar les persones migrants com a culpables de la seva situació.

- Exigim a la UE polítiques de cooperació al desenvolupament cap a fora i d’integració cap a dins, i sobretot coherència entre aquestes polítiques i les relacions comercials i econòmiques que es mantenen amb tercers països dels quals ens seguim aprofitant.

Des de les Illes, assumint el nostre passat de terra d’emigrants i exiliats, volem ser terra d’acollida, i per a nosaltres val tant una persona que arriba en pastera fugint de la fam i la guerra, com el turista que arriba en avió. No volem ni estrangers de primera i de segona, ni sobretot ciutadans de primera i de segona. Exigim a les autoritats que manifestin el seu rebuig al Pacte sobre Migracions i Asil i que facin el possible dins l’àmbit de les seves competències per evitar els efectes de normatives que es situen del costat del racisme.

Comentaris
Per una Europa de dignitat, llibertat i democràcia