El poble tomba el governador de Puerto Rico

El poble tomba el governador de Puerto Rico
Thousands of Puerto Ricans gather for what many are expecting to be one of the biggest protests ever seen in the U.S. territory, with irate islanders pledging to drive Gov. Ricardo Rossello from office, in San Juan, Puerto Rico, Monday, July 22, 2019. Protesters are demanding Rossello step down for his involvement in a private chat in which he used profanities to describe an ex-New York City councilwoman and a federal control board overseeing the island's finance. (AP Photo/Carlos Giusti)
foto: LaTercera

Puerto Rico, excolònia espanyola i avui dia, Estat lliure associat als Estats Units, ha desenvolupat aquests dies un procés de mobilitzacions populars que han fet tombar el governador de Puerto Rico, Ricardo Rosselló, lligat a l’administració Trump.

En qüestió de dies, el governador va passar de dir que no es tornaria a presentar, a penjar al facebookun vídeo amb l’anunci de la seva dimissió. I és amb això, amb una polèmica a les xarxes, com va començar tot. Una filtració de converses a un grup de Telegram (l’aplicació de missatgeria homòloga al conegut Whatsapp) en el marc d’una investigació judicial sobre corrupció, va desvetllar nombrosos missatges amb un alt contingut sexista i homòfob per part de Rosselló i el seu equip, acompanyat d’insults als seus rivals polítics o a artistes com Ricky Martin. Tant ell com altres coneguts músics com Bad Bunny o Residente (Calle 13) han estat molt actius amb les mobilitzacions i fins i tot varen composar una cançó sobre el governardor.

La indignació no es va fer esperar, en un país que el 2017 es va declar en fallida i que va patir el pas de l’huracà Maria amb més de 3.000 morts. El 2016, el Congrés dels Estats Units es va assegurar amb la llei coneguda com PROMESA el pagament del deute públic als creditors, un deute generat especialment per la privatizació de la salut i l’educació. Una «Junta de control fiscal» que va implicar més retallades de serveis públics, de salaris dels funcionaris i de les pensions.

500.000 persones al carrer en una jornada de vaga general a un país amb 3 milions d’habitants dóna una idea de l’amplitud de la mobilització d’aquesta setmana que es resumia en el lema «¡Ricky renuncia, Ricardo dimite!». Una mobilització contra l’homofòbia, el sexisme, la corrupció i l’austericidi.

Com va sentenciar el conegut músic panameny Rubén Blades, un dels defensors més actius de la renúncia del governador de Puerto Rico, «el poder no corromp, el poder desemmascara».

Comentaris
El poble tomba el governador de Puerto Rico