Avanços per a les ‘kellys’ enmig de previsions optimistes d’ocupació turística
La presentació aquesta setmana de l’estudi impulsat pel GOIB per tal de mesurar la càrega de feina de les cambreres de pis ha estat una gran notícia per a les més de 20.000 treballadores que netegen els hotels de les Illes Balears. Com venien denunciant els sindicats i l’associació de netejadores, en aquests anys les càrregues de feina s’han intensificat fins a punts insostenibles, que malmeten la salut d’un subsector laboral clarament feminitzat.
La metodologia, d’obligatori compliment per a tots els establiments hotelers des del mateix mes d’abril, permet recollir informació per tal de complir amb uns estàndards de qualitat laborals recolzats per l’OIT, i ha estat acordada entre sindicats i patronals del sector. Es tracta d’una mesura pionera que s’espera que serveixi de referència per a la resta de convenis i normatives a altres indrets tant d’Espanya com a nivell internacional, atès que les Illes són un laboratori de política turística fàcilment exportable.
No obstant, i com la pròpia portaveu d’Unión Kellys ha assenyalat, tot i ser una mesura molt positiva, les cambreres de pis encaren la temporada que comença amb la por justament a un increment de les càrregues de feina per mor de la manca de treballadors i treballadores temporers, que han decidit no venir a l’arxipèlag davant els inassumibles costos de l’habitatge.
Com ha advertit Silvia Montejano, de CCOO, això és només un començament, i els sindicats pensen seguir pressionant per altres millores necessàries, tant en termes de salaris com de millores de les condicions laborals del sector. La part empresarial ha registrat un ritme de creixement de dos dígits des de la crisi financera de fa una dècada, puntualment interromput amb la covid.
El GOIB, per la seva part, es mostra satisfet d’una mesura que podria haver presentat molt abans, ja que el compromís amb les treballadores ve d’enrere. Les dades d’atur del mes de març presentades ahir, les millors en més de dues dècades, amb un Conseller de Treball eufòric, contrasten amb l’encapçalament de la nota de premsa emesa pel sindicat CCOO, que resava: “només amb un lloc de feina no es pot viure a Balears”.