Pujar salaris i baixar preus, principals reivindicacions de CCOO i UGT per al 1er de Maig

Pujar salaris i baixar preus, principals reivindicacions de CCOO i UGT per al 1er de Maig
WhatsApp Image 2023-04-26 at 1.00.42 PM (1)
WhatsApp Image 2023-04-26 at 1.00.42 PM (1)

Amb el lema “Pujar salaris, baixar preus i repartir beneficis”, els dos sindicats majoritaris a Balears han convocat manifestacions per al proper Primer de Maig, Dia del Treball, a Palma, Maó i Eivissa, reivindicant imporants increments salarials, el control de l’escalada de preus i un repartiment equitatiu dels beneficis empresarials.

Igualment, per a ambdós sindicats segueix essent imprescindible continuar reforçant els serveis públics, garantir l’accés a l’habitatge als treballadors i treballadores, i enfortir el diàleg i la concertació social.

Per a UGT i CCOO, aquest Primer de Maig estarà marcat per la proximitat dels comicis electorals que elegiran els representants dels Ajuntaments, Consells insulars i Parlament. Els sindicats fan una crida a la classe treballadora a participar activament exercint el seu dret a vot, si bé cada sindicat, des de la seva autonomia, no demanarà el vot per a cap opció partidària, sí que demanen un vot “conseqüent amb les propostes que representen millor els interessos de la classe treballadora, i que apuntalin la democràcia a la nostra comunitat”.

José Luis García, secretari general de CCOO, ha afirmat que les polítiques duïtes a terme durant la pandèmia i les crisis inflacionistes s’han fet des del consens i pensades en les persones, per això s’han protegit tant treballadors com empreses, no com a crisis anteriors on només es va protegir el capital.

Garcia ha posat de relleu “la necessitat de seguir amb les línies d’actuació que s’han marcat durant la legislatura, ja que els reptes derivats de la transició digital, l’aposta per les renovables i la lluita contra el canvi climàtic han de ser plantejades amb la condició que tenguin el menor impacte sobre l’ocupació”.

De la mateixa manera, ha remarcat “la necessitat d’enfortir els serveis públics que sustenten l’estat del benestar: educació, sanitat, habitatge, pensions i prestacions” i ha proposat un pacte autonòmic de rendes.

Per la seva part, Lorenzo Navarro, d’UGT, ha animat a participar a les manifestacions del 1er de Maig perquè “les famílies necessiten que continuï millorant els seus drets” per fer front a problemes com l’accés a l’habitatge, les elevades càrregues de feina o l’augment de la desigualtat propiciada per la pujada de preus.

“Governi qui governi després del 28M l’habitatge ha de ser un tema d’Estat”, ha subratllat Navarro, qui ha indicat que no bastarà amb limita el preu del lloguer i que cal més habitatge públic. Ha afegit que si no hi ha habitatge assequible, les persones no tindran qualitat de vida encara que tenguin feina fixa.

Sobre la crisi inflacionista i l’exigència que es signi un acord estatal de pujada salarial, Navarro no ha descartat la convocatòria d’una vaga que sigui general als sectors amb convenis col·lectius bloquejats i ha destacat que una part significativa de les pujades de preus vé donada per l’excés de beneficis empresarials.

Comentaris
Pujar salaris i baixar preus, principals reivindicacions de CCOO i UGT per al 1er de Maig