La ITB de Berlín ignora l'emergència climàtica i social

La ITB de Berlín ignora l'emergència climàtica i social
imatge: GOIB
imatge: GOIB

De poc serveix que les autoritats autonòmiques i insulars vagin a la ITB de Berlín a defensar la "circularitat" i la "sostenibilitat" de les Illes com a destinació turística, si finalment el resultat és que enguany vindran un 10% més de turistes.  "Posicionar-nos com una destinació sostenible i circular davant els alemanys", resava el titular d'un govern que fa de comparsa dels empresaris turístics que no tenen altre objectiu que venguin més turistes.

Allò que touroperadors, hotelers i altres empresaris turístics veuen com una bona notícia, de fet, xoca amb l'emergència climàtica i social i, de pas, amb el compromís dels partits del pacte de comprometre's a reduir emissions de CO2 per al 2030, o de defensar l'accés a l'habitatge, un pressumpte dret social víctima de la pressió turístico-immobiliària que patim.

Per avançar en termes de sostenibilitat calen fets -i fets mesurables, com defensaven aquesta setmana des del Fòrum de la Societat Civil-. I els fets, més enllà de les declaracions, són l'increment del nombre de turistes, amb un nou any de rècords i de superació de la capacitat de càrrega de l'illa.

Fins i tot una aparent bona notícia, com la restricció de tres creuers al dia negociada pel conseller Negueruela a París amb la patronal mundial del sector, allò cert és que no es tracta de cap regulació ni limitació, sinó d'un acord voluntari que les companyies varen incomplir reiteradament l'any passat. L'impacte de tres creuers diaris a una ciutat com la de Palma és nociu en termes novament tant socials com mediambientals, i des de la Plataforma contra els Megacreuers ja fa temps que reclamen una limitació clara i molt més ambiciosa. Una limitació que també ha estat una de les propostes consensuades a l'Assemblea pel Clima de Mallorca que va finalitzar fa uns dies.

Tot i la limitació, enguany tindrem un 10% més de creuers a Palma, i Eivissa i Maó creixeran un 40%. Cal recordar que Palma, juntament amb Barcelona i Venècia, és una de les ciutats europees més exposades a la contaminació dels creuers. Es pot argumentar que la limitació efectiva d'aquestes megaembarcacions és una competència estatal, però el GOIB té instruments per sancionar tots els impactes negatius dels creuers, que són molts.

 

 

Comentaris
La ITB de Berlín ignora l'emergència climàtica i social