Propostes del Col·lectiu Alternatives per transformar el model turístic

Propostes del Col·lectiu Alternatives per transformar el model turístic
Captura de pantalla 2022-10-12 a les 20.34.24
Captura de pantalla 2022-10-12 a les 20.34.24

En un context de creixents desigualtats socials, emergència climàtica, inflació i incerteses en tots els àmbits, el Col·lectiu Alternatives -composat per persones de l’àmbit progressista- presenten avui dijous a Palma el seu darrer document de debat, “Canviam el pensament, el model turístic, el model productiu?”.

El document, tot i valorar com un avenç la Llei de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme aprovada a inicis d’estiu per l’executiu autonòmic, critica el poc desenvolupament i concreció d’un text normatiu que en l’exposició de motius “apunta a una vocació de sostenibilitat”, però no concreta qüestions clau, com ara la reducció de places turístiques, una mesura que des del Col·lectiu consideren tan necessària com urgent si realment es vol canviar el model turístic.

Per al Col·lectiu, el Pla de Destinació Circular, circumscrit sobretot a l’àmbit turístic, no pot substituir un vertader Pla Estratègic per transicionar cap a un altre model productiu, que s’ha plantejat reiteradament al govern. “Un conjunt de bones mesures no suposen per si cap canvi d’orientació del model”, recorden.

A més, indiquen que la moratòria no elimina places, tot i que en pot facilitar el decreixement vegetatiu, que en tot cas queda en mans dels Consells. I que cal abordar el decreixement de places obsoletes, que des del Col·lectiu Alternatives situen en el cas de Mallorca en més de 40.000 places entre hoteleres, de lloguer vacacional, i aquelles que no superarien cap control de qualitat.

Des del Col·lectiu també plantegen que els fons Next Generation-EU,si es volen fer servir per canviar el model, com planteja la pròpia UE, haurien d’incloure uan quantificació de les places obsoletes que es poden eliminar a Mallorca i Eivissa. Respecte al PERTE turístic, adverteixen que els fons públics harien de revertir a la comunitat, i que per tant subvencionar reformes d’actius immobiliaris hotelers només suposaria l’enriquiment d’unes poques mans privades.

Per al Col·lectiu Alternatives, cal quantificar i consensuar els costos de transició del canvi de model, i construir passarel·les d’ocupació si es vol avançar cap a una transició que a més de sostenible, sigui justa. Cada mesura de reducció de l’activitat turística ha d’anar acompanyada del potenciament d’altres iniciatives a altres sectors, i d’una economia que funcioni els 365 dies de l’any. Proposen, així mateix, crear un Fons d’inversió específic per a la transició del canvi de model productiu, especialment pel que fa al foment de la diversificació productiva.

Finalment, recorden la importància de disposar tant d’un finançament adequat per poder caminar cap a aquesta transició, així com de participar del control dels ports i aeroports com a elements reguladors dels fluxos de turistes cap a les Illes. 

A l’acte de presentació i debat del document hi participaran Xisca Mir, gerent del Sitibsa; Celestí Alomar, exconseller de turisme i membre del Col·lectiu; Gabriel Llobera, CEO de Garden Hotels, Silvia Montejano, de CCOO, i Jorge Jiménez, consultor ambiental i membre d’ALCAIB.

Comentaris
Propostes del Col·lectiu Alternatives per transformar el model turístic