I Fòrum d'Economies Transformadores, dia 22 a Inca
“Des de l’Ajuntament d’Inca, estem molt contents que el Fòrum d’Economies Transformadores se faci aquí, a la nostra ciutat, a més dins el marc del que son les Fires d’Inca”, assegurava el batle d’Inca Virgilio Moreno en la presentació del Fòrum d’Economies Transformadores, que ha tingut lloc avui a l’Ajuntament. La presentació ha comptat també amb la presència d’Andreu Caballero, regidor d’Urbanisme i Patrimoni, d'Habitatge, de Participació i Transparència i de Joventut d’Inca. El batle destacava també el caràcter social i transformador del projecte: “no és el futur, sinó el present, i des de les administracions hem de ser ben conscients que aquesta emergència, no només climàtica sinó també social, l’hem de fer front de manera conjunta i coordinada amb totes les entitats que tenen un grans coneixement i sobre tot que ja fan feina des de fa anys en totes aquestes temàtiques”.
“Sabem que tenim el repte de la emergència climàtica i això suposa construir a les Illes Balears un model econòmic menys vulnerable, menys dependent del turisme i que potenciï altres sectors econòmics, com poden ser l’agroecologia, les cooperatives de serveis i de treball, les empreses d’inserció social, etc.”, afirmava Jordi López, de Mercat Social. Aquest és el motiu de fer aquest Fòrum: tenir un espai de pensament col·lectiu per abordar aquests reptes. Com explicava López, la jornada comptarà amb tres taules de debat. La primera té relació amb la transició ecològica (principalment agroecologia i comunitats energètiques que ja comptem amb iniciatives). La segona és sobre la necessitat de que aquesta transició sigui justa: “nosaltres defensam un canvi de model econòmic, però aquest canvi no pot suposar deixar enrere als sectors més vulnerables de la nostra societat. Defensam que se tinguin en compte els drets socials”, insistia. I la tercera taula té relació amb els instruments que poden afavorir aquesta transició ecològica i justa: la compra pública responsable, la cogestió d’espais i equipaments públics i la intercooperació. “Convidam a la ciutadania, empreses i organitzacions d’empreses de l’economia social i solidària que se sumin a aquest repte de contribuir a una transició econòmica justa a Mallorca”.
Dades i programa complet:
Dissabte, 22 d’octubre de 10 a 14h
Sala de conferències del Museu del Calçat. Quarter General Luque (Avinguda del General Luque, 07300 Inca)
Entrada gratuïta (aforament limitat)
TAULA 1 - TRANSICIÓ ECO - L’agroecologia i les comunitats energètiques locals són elements clau d’una transició ecològica que pugui fer front als reptes de l’emergència climàtica i de la diversificació econòmica. Són també alternatives en les quals l’ESS hi pot jugar un paper fonamental. Aquesta taula es planteja com un debat entre administració pública i societat civil sobre els reptes de l’agroecologia i les comunitats energètiques locals a les Illes Balears i el seu potencial de contribuir a una transició ecosocial.
Per això s’ha convidat a representants del Govern de les Illes Balears així com d’organitzacions de l’economia social i solidària. Participen:
- Fernando Fernández - Director general d’agricultura, ramaderia i desenvolupament rural (Govern de les Illes Balears)
- Pep Malagrava - Director general d’energia i canvi climàtic (Govern de les Illes Balears)
- Nofre Fullana - Director tècnic d’APAEMA
- Guillem Solivellas - Som Serveis Energètics
Modera: Maria Lluïsa Dubon
TAULA 2 - TRANSICIÓ JUSTA - El necessari canvi de model econòmic ha de ser una aposta per la sostenibilitat però també per la cohesió social i l’equitat. Què podem fer per a que la transició cap a un model econòmic més sostenible i diversificat, on el pes del sector turístic es redueixi en favor d’altres sectors econòmics, sigui socialment justa i no deixi enrere els sectors més vulnerables de la nostra societat?
Aquesta taula de debat pretén proporcionar pautes per a una transició justa aportant reflexions des de l’òptica del món sindical i des de les entitats de lluita contra la pobresa i l’exclusió i d’acollida a la població migrada.
Participen:
- Nanda Caro - Observatori Social de les Illes Balears
- Josep Lluis Garcia - CC.OO.
- Ada Siquier - Associació Pa i Mel
Modera: Xesca Martí Fundació Deixalles
TAULA 3 - INSTRUMENTS PER UNA TRANSICIÓ ECOSOCIAL: Per avançar cap a una transició ecosocial necessitam instruments que puguin fer de palanca de canvi, tant des del propi sector de l’ESS com des de l’administració. La intercooperació entre projectes i organitzacions d’ESS pot contribuir a la consolidació del sector fent front de forma conjunta a les seves debilitats. La cogestió d’espais i equipaments públics és una eina d’empoderament de la ciutadania, mentre que la compra pública responsable és un instrument que tenen les administracions públiques en favor de la integració d’objectius socials i ambientals.
Per posar en valor el potencial d'aquests intruments, aquesta taula debatrà sobre experiències d’intercooperació concretes, com les de 3 Salut Mental i el grup d’empreses d’inserció de recollida tèxtil, i plantejarà les possibilitats de la cogestió i els reptes i oportunitats de la compra pública responsable per integrar objectius socials i ambientals.
Participen:
- Maria Suau – Fundació Deixalles
- Guillem Febrer – 3 Salut Mental
- David Abril – Fundacions Darder Mascaró
- Jordi López - Mercat Social / REAS Illes Balears
Modera: Bauma