Toxicitat en els materials emprats autopista de Campos

Toxicitat en els materials emprats autopista de Campos
foto: AutopistaMai
foto: AutopistaMai

La denúncia de les entitats que conformen la plataforma Autopista Mai en relació a la utilització d’escòries potencialment tòxiques en la construcció de l’autopista Llucmajor-Campos ha provocat que el Consell i TIRME hagin fet públiques aquesta setmana unes dades que ja ho haurien de ser (públiques i accessibles) en virtut de la directiva europea que regula el dret d’accés a la informació ambiental, atès la seva rellevància.

Les anàlisis realitzades per la concessionària TIRME confirmen segons les organitzacions ecologistes les escòries generades per la incineradora de Son Reus no són aptes per a la la construcció, tal i com indiquen les dades sobre les mateixes corresponents als tres anys anteriors (2016-2018). Els ecologistes denuncien que no disposam ni de les dades de 2019, ni es coneix si TIRME ha introduït cap mesura correctora davant la superació dels nivells permesos de metalls pesants en la composició de les escòries (que es multiplica per quatre en elements com el crom).

Tot i les denúncies de la plataforma, el Consell ha seguit utilitzant les escòries en la construcció del desmesurat desdoblament de la carretera Llucmajor-Campos, cosa que davant les pluges ha fet incrementar l’alarma dels ecologistes, atès que els metalls pesants i lixiviats es poden filtrar a l’aqüífer de Campos i el Parc natural d’Es Trenc-Salobrar de Campos. A més dels possibles efectes negatius sobre la salut dels treballadors de l’obra, denunciada fa uns dies davant la inspecció de treball per part del sindicat CGT.

Per altra banda, la polèmica sobre les escòries tòxiques posa en evidència que la política de «residu zero» que TIRME fa servir de bandera, ja que les cendres i escòries generades amb la incineració de residus a més de ser tòxiques, ocupen espai. Ja només falta que ens venguin que la seva reutilizació en la construcció d’aquesta carretera és una lloable iniciativa d’economia circular.

Comentaris
Toxicitat en els materials emprats autopista de Campos