Les entitats ecologistes es mobilitzen contra les mesures del Decret-Llei de mesures urgents

Les entitats ecologistes es mobilitzen contra les mesures del Decret-Llei de mesures urgents
foto: GOB
foto: GOB

Les entitats impulsores del Manifest «La vida al centre» de propostes per una transició ecosocial han fet una roda de premsa avui matí davant el Consolat per mostrar la seva disconformitat amb el Decret-llei aprovat la setmana passada pel Consell de Govern.

Per a les entitats ecologistes, «la reactivació ha d’atendre la vulnerabilitat de la realitat social i ecològica, però no pot fer-se a costa del territori». En un dur comunicat, les entitats acusen l’esquerra balear d’haver-se rendit al neoliberalisme econòmic a canvi de crear llocs de feina a sectors masculinitzats i vinculats al turisme massiu i la construcció. Uns llocs de feina que, tanmateix, no estan garantits.

Per contra, «Desapareixen els ODS, l’emergència climàtica i s’obvia aportar solucions centrades en abordar la crisi de cures que ha posat en evidència la crisi sanitària, o per abordar la diversificació econòmica recolzant l’agroecologia o l’economia social i solidària», insisteixen. A més, el Decret contradiu el Pla autonòmic de Reactivació i transformació econòmica que el vicepresident Yllanes els havia presentat una setmana abans de la seva aprovació.

Una altra de les crítiques dels col·lectius socials és a les formes en què s’ha preparat i fet públic el Decret-Llei representen una estocada a la participació i engany a les entitats, que s’havien reunit amb l’executiu i li havien presentat propostes.

En els aspectes concrets del Decret, les entitats consideren un atac a la democràcia que s’aprofiti per rebaixar controls a les activitats econòmiques - que han estat el resultat de dècades de lluites socials - per poder impulsar privilegis per determinats sectors econòmics sense una garantia de feines dignes i obrir la porta a continuar destruint el territori i les possibilitats de canvi de model per l’impuls de la transició ecosocial.

Entre els aspectes més durament criticats es troben l’aposta per la construcció, el joc i els negocis d’embarcacions; la desregulació; la carta blanca atorgada a la indústria turística, per exemple amb la possibilitat d’ampliació d’un 15% del volum dels hotels. També critiquen que les grans infraestructures -no necessàriament vinculades al canvi de model- hagin de passar menys controls que fis ara, que es flexibilitzi la construcció de parcs solars a sòl rústic; o el que qualifiquen com «confiscació» de l’impost turístic.

Podeu consultar el comunicat complet aquí.

Comentaris
Les entitats ecologistes es mobilitzen contra les mesures del Decret-Llei de mesures urgents