Cap al I Congrés de Turisme de la societat civil

La societat civil vol debatre el model turístic amb participació i consens de tots els sectors socials
Cap al I Congrés de Turisme de la societat civil
Cartell-i-programa-724x1024
Cartell-i-programa-724x1024

En l'inici d'una temporada turística que està intensificant no sols el nombre de turistes, sinó de malestars per la massificació, el Fòrum de la Societat Civil ha presentat la seva proposta de Congrés de Turisme, que es celebrarà a Palma el 26 de juny. 

Des de la voluntat de construir col·lectivament propostes de consens que permetin canviar de manera efectiva el turisme -un sector que afecta el conjunt del model econòmic, però també de la societat, les formes de viure, la cultura i el paisatge d'aquesta terra-, el Fòrum ha llançat el un document de debat que a partir de la pregunta QUIN TURISME VOLEM? planteja un procés de diàleg amb el conjunt de la societat per tal de transformar l'actual estat de coses.

El document s'estructura en quatre parts. A la primera es planteja una proposta concreta de decreixement en el nombre de places turístiques, a través d'eines com la reducció de l'oferta i el canvi d'usos, i de la creació d'un índex d'obsolescència de places. La segona es focalitza en el medi ambient no sols com el medi on es desenvolupa l'activitat turística, sinó com aquell que ens permet gaudir d'una vida de qualitat, i on la mitigació i adaptació al canvi climàtic i la preservació dels ecosistemes poden esdevenir, alhora, un vector d'un model distint de desenvolupament.

El document també dedica un apartat a la diversificació econòmica, la gran assignatura pendent en matèria de política econòmica a Balears, a partir de les sinergies generades amb l'activitat turística i la creació d'un fons d'inversions específic orientat a la diversificació i aposta per altres sectors econòmics no directament vinculats amb el turisme. I finalment, es planteja l'altra gran assignatura pendent que és la democratització de la presa de decisions sobre turisme, una activitat que ens afecta a totes i a tots, a través d'un sistema de governança i participació social i ciutadana.

Fins a la celebració del congrés el 26 de juny a l'Estudi General Lul·lià es poden fer aportacions i esmenes al document, així com inscriure's a l'event a través de la web del Fòrum

L'anunci del Congrés ha coincidit amb altres inputs com l'Assemblea de la plataforma Menys Turisme Més vida que es celebrarà aquest divendres a Sineu, o la convocatòria d'una mobilització per part del col·lectiu Banc de Temps de Sencelles per al diumenge 25 de maig.

 

Comentaris
Cap al I Congrés de Turisme de la societat civil