El centralisme amenaça la pròrroga de l'estat d'alarma

El centralisme amenaça la pròrroga de l'estat d'alarma
foto: ElConfidencial
foto: ElConfidencial

Els grups que han donat suport al govern de Pedro Sánchez fins ara amb la gestió de la pandèmia des de la declaració de l’estat d’alarma -si més no, pel que fa als vots necessaris per tirar-la endavant- ja han avisat que aquest dimecres votaran en contra de la pròrroga que ha anunciat l’executiu estatal.

I és que si bé la desescalada del confinament i les mesures excepcionals, en tant que ha de ser progressiva, requereix de control i coordinació entre les administracions, el que no està tan clar és que aquesta gestió s’hagi de fer de manera hiper-centralitzada com s’ha fet fins ara. Entre altres coses, perquè el propi govern de l’Estat ha elaborat un programa per fases que es diferenciaran per territoris en clau provincial (una circumscripció política desfassada i lligada a una concepció de la gestió, novament, centralitzada i contradictòria amb les Comunitats).

Comunitats de tot color polític han manifestat les seves reticències per la gestió centralitzada de la pandèmia, especialment amb el que es preveu per a les properes setmanes, i és hora que el govern central retorni a les Comunitats les competències que constitucionalment els corresponen, i es reservi les funcions de coordinació que li pertoquen, sense ridículs com els que s’han viscut amb les compareixences diàries dels comandaments militars i policials. En el cas de les Illes Balears, ja des del principi va costar que el govern de l’Estat acceptàs el tancament de ports i aeroports -una mesura que ha estat clau perquè el nivell de contagis hagi estat mínim en comparació amb altres territoris-, i fa pocs dies el Ministre Ábalos anunciava en contra del criteri del govern autonòmic que hi hauria facilitats perquè els estrangers amb segones residències a Mallorca hi puguin tornar aviat.

Sembla que el govern del PSOE i Unidas Podemos, des de la voluntat de neutralitzar o acomodar la dreta, insisteixi en un centralisme que xoca tant amb la sobirania política dels territoris a través de les Comunitats Autònomes, com amb l’eficiència en la gestió de les mesures, atès que són les administracions més properes als ciutadans i a més de tenir les competències, són més conscients de les necessitats i possibilitats del desplegament de polítiques.

El govern de Sánchez s’arrisca a perdre suports tan fonamentals com els del PNB, ERC, EH-Bildu, BNG,Compromís i altres, que han estat respectuosos amb la gestió en general de l’estat d’alarma, en comparació amb unes dretes carronyaires que només han anat a treure rèdit polític de la por i el malestar. El govern progressista ha d'aprendre a negociar i pactar.

A França, ahir mateix Macron també va perdre al Senat els suports parlamentaris per poder executar el seu pla de desescalada i haurà de tornar a presentar una proposta que susciti un consens suficient. 

Comentaris
El centralisme amenaça la pròrroga de l'estat d'alarma