El coronavirus difumina la corrupció dels Borbons

El coronavirus difumina la corrupció dels Borbons
foto: ElDiario.es
foto: ElDiario.es

Just uns dies després que el Congrés dels diputats rebutjàs la proposta de diversos grups d’esquerres i sobiranistes de crear una comissió d’investigació sobre els comptes secrets del rei emèrit amb centenars de milions d’euros a paradisos fiscals, i enmig de la crisi global generada pel coronavirus, Felip VI ha anunciat aquesta setmana la seva renúncia a l’ «herència» del seu pare Joan Carles I, i que retira a aquest la seva assignació als pressuposts de la Casa Reial.

Tot i això, els crits de «Viva el Rey y viva España» per part de les dretes de PP, VOX i Cs no semblen apaivagar el seu esperit patriòtic i monàrquic, i Casado i Abascal han insistit a les xarxes socials en el seu suport al comportament «exemplar» del cap d’Estat.

La «renúncia» de Felip VI a l’herència del seu pare és només parcial -la referida exclussivament als diners que provenen de l’evasió fiscal-, i serveix per intentar neutralitzar la informació destapada pel diari The Telegraph que revela que a més de ser el segon beneficiari d’un compte a nom d’una fundació offshore on s’haurien rebut comissions per part de la dictadura d’Aràbia Saudí, ja fa un any que el rei coneixia aquesta informació. També les filles de Felip, Leonor i Sofia, són beneficiàries d'una d'aquestes fundacions creades per Joan Carles. Amb les informacions que ja tots i totes coneixem, fins i tot sona ridícul el «càstig» a Joan Carles amb la retirada de la paga de gairebé 200.000 euros a l’any, quan el Borbó té centenars de milions d’euros a comptes a l’estranger.

Tot sembla apuntar, doncs, a què l’anunci, inevitable i insuficient per la magnitud d’una crisi institucional i política que afecta la màxima representació de l’Estat, s’ha produït enmig del caos creat pel Covid-19 perquè aquesta passi sense pena ni glòria. Aquests dies, no obstant, s’han multiplicat les peticions a través de les xarxes socials que reclamen transparència i responsabilitats polítiques per uns fets tan greus, i els anticossos republicans s’han reforçat, inclosa la proposta de comissió d’investigació sobre el tema, que s’ha reactivat a les Corts espanyoles.

I és que la inviolabilitat del rei no pot servir d’excusa per tapar uns fets tan greus com que s’hagi aprofitat la figura del cap d’Estat per obtenir beneficis milionaris amb pràctiques corruptes que a més a més, no són noves en la Casa Reial. Això no hi ha ni Constitució ni coronavirus que ho aguanti.

Comentaris
El coronavirus difumina la corrupció dels Borbons