Cursach vs Confeti: una fiscalia dura amb els dèbils i teba amb els poderosos

Cursach vs Confeti: una fiscalia dura amb els dèbils i teba amb els poderosos
judici del cas Confeti (Diario de Mallorca)
judici del cas Confeti (Diario de Mallorca)

Aquesta setmana han coincidit dos afers judicials que tornen posar en evidència els biaixos del sistema judicial: el cas Cursach, on es jutja “el magnat de la nit” mallorquina, per una banda, i l’anomenat “cas Confetti”, on es jutja un grapat de joves que el 2017 varen dur a terme una protesta simbòlica contra el turisme massiu. 

Mentre tot apunta a què la fiscalia i els jutges reculin pel que fa a les greus acusacions que pesen sobre el multimilionari Cursach, no és així pel que fa a la dotzena de joves d’Arran, contra qui el fiscal demana 29 anys de presó per desordres públics. Un fiscal que fins i tot s’ha mostrat crític amb els mitjans de comunicació, perquè segons ell el cas s’hauria de dir “cas bengales”. El fiscal ha intentat sostenir sense proves un argumentari relatiu a una violència inexistent en l’actuació dels joves, dels qui que en tot moment la defensa ha demostrat que fou pacífica i simbòlica, i s’ha mostrat inflexible en les seves acusacions i peticions de penes, que criminalitzen la llibertat de d’expressió i el dret de manifestació. Diversos col·lectius i persones han donat suport públic als joves d’Arran aquesta setmana, que va arrancar amb una concentració davant l’Audiència el passat dilluns amb la participació de membres d’Arran, Alerta Solidària, GOB, Terraferida, la CUP o MÉS per Malloca.

Mentre, és probable que Cursach acabi al carrer i amb una pena mínima, amb l’excusa dels excessos en la instrucció del jutge Penalva i el fiscal Subirán, que han duit el fiscal anticorrupció Carrau a retallar l’escrit inicial d’acusació. Tot i això, es tracta d’una macrocausa que implica acusacions contra 24 persones, molets d’elles de l’entorn del magnat, per delictes com prefaricació, tràfic de trogues, falsetat documental, banda criminal i molts altres.

No és l’únic cas aquests dies en què tot el pes del sistema cau en detriment de la llibertat d’expressió. Ahir mateix deu persones del col·lectiu Rebel·lió Científica que havien participat fa uns mesos a una protesta davant el Congrés dels Diputats, a Madrid, foren detingudes. 

Comentaris
Cursach vs Confeti: una fiscalia dura amb els dèbils i teba amb els poderosos