El 'Deep State' boicoteja la investidura
De moment, el govern d’esquerres i les seves mesures de canvi anunciades ahir per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias hauran d’esperar. Mesures com la pujada del salari mínim a 1.000 euros el 2020, un ingrés mínim vital (semblant a la renda social aprovada pel pacte a les Illes la passada legislatura) o la pujada d’imposts a les rendes més altes, sobre les quals PSOE i Podemos no s’havien posat d’acord en la negociació dels pressuposts de 2019, sembla que ara podrien tirar endavant, així com altres mesures importants com la derogació de la Llei Mordassa, una nova Llei d’Educació o la regulació de l’eutanàsia.
No obstant, el pacte depèn del suport d’ERC, que vol un compromís valent del nou govern i particularment de Sànchez i els socialistes en una qüestió tan bàsica com que hi hagi també un canvi de cicle pel que respecta a les relacions entre l’estat i Catalunya, i que es respectin els termes del dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea pel que fa a la immunitat de Junqueras. Una nova etapa basada en el diàleg i el respecte entre els territoris que conformen l’estat espanyol, i que s’atengui tant l’agenda social com la dels pobles.
L’advocacia de l’Estat, així com la premsa madrilenya i altres poders de l’anomenat Deep State, l’ «estat profund», no ho posen fàcil (ni ho han posat, ni ho posaran al nou govern, si és el cas). L’advocacia ha fet públic aquesta setmana un informe tan contradictori com el propi judici del «Procés», que si bé reconeix que s’ha de fer cas a la justícia europea, també diu que s’ha d’atendre a la sentència del Suprem com una sentència vàlida, i remet a la Junta Electoral a què es pronuncïi, atorgant-li un poder que no té. Cap instància jurídica no vol assumir ara la responsabilitat derivada d’un ús polític i ideològic de la Llei com s’ha fet, però tanmateix s’ha de fer perquè sinó la deriva de desautoritzacions a la justícia espanyola serà difícil d’aturar. Allò que està clar és que Oriol Junqueras està detingut il·legalment d’ençà que va ser elegit a les eleccions europees, i cada dia que passa sense que sigui alliberat és un dia més d’acte prevaricador.
A l’IBEX35 tampoc no veuen amb bons ulls les mesures anunciades ahir per les esquerres, i els grans mitjans de comunicació, que en depenen, són capaços fins i tot de donar cobertura a proclames colpistes com la del general retirat Fulgencio Coll (VOX) fa uns dies a El Mundo, que avui assenyala en la seva portada que «Pedro Sánchez subasta el Estado para conseguir la investidura».
Davant la tensió generada per la reacció a un acord d’esquerres (fins i tot dins el propi PSOE), fins i tot EH-Bildu ha anunciat, després d’una consulta a les seves bases, que la investidura d’un govern de canvi té també la garantia dels seus vots, almenys de l’abstenció.
La incògnita sobre la data de la investidura tanca aquest 2019 que acaba avui i impregnarà segurament els primers dies de 2020, però sembla que es resoldrà de forma imminent.