Discriminació lingüística a l'aeroport de Palma

Discriminació lingüística a l'aeroport de Palma
492019
foto: Ultima Hora

Paula Rotger, treballadora de l’aeroport de Palma, s’enfronta a una multa de fins a 200.000 euros per haver-se adreçat en català a un Guàrdia Civil. El passat 25 de juny, després d’haver passat el control de seguretat, dos agents de la Benemèrita la varen anar a cercar travessava el control de seguretat per assistir a una reunió de feina, i després d’haver passat el control, la varen anar a cercar per fer-la tornar a passar.

En acomiadar-se, la treballadora, que a més és delegada sindical, s’hi va adreçar en català a un dels agents, qui es va exaltar i va afirmar que «a l’autoritat se li parla en castellà». Ella s’hi va negar, i l’agent la va amenaçar que si no li contestava en castellà, no entraria a l’aeroport, i que la seva actitud «posava en perill la seguretat aèria».

L’agent va denunciar Paula Rotger per vulnerar la seguretat aèria, fet que comporta multes de fins a 200.000 euros i la retirada del carnet d’accés a l’aeoport, on la mallorquina fa feina. Per la seva part, ella també ha denunciat el guàrdia civil per discriminació i delicte d’odi, atès que si aquest fos el criteri habitual dels agents, més del 90% dels passatgers de l'aeroport de Palma no podrien passar pel control de seguretat.

De moment, MÉS per Mallorca és l’únic partit que ha demanat explicacions i ha exigit al Delegat del govern espanyol l’apertura d’una investigació. També han registrat una pregunta parlamentària adreçada al Govern demanant pels terminis per a la creació de l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, que aquesta notícia demostra que és ben necessària.

No és ni el primer ni el darrer cas de discriminació lingüística a les nostres Illes, tot i que alguns mitjans de comunicació solen insistir que la llengua discriminada a la nostra comunitat és el castellà, quan és obvi que és el català la llengua que és minoritzada, tant en els propis mitjans (llevats de la RTV pública i honroses excepcions entre els privats) com en el món del turisme i la restauració, o fins i tot l’administració, on en teoria s’han de fer servir les dues llengües cooficials.

Alguns d’aquests incidents de discriminació lingüístia han estat protagonitzats per agents de la Benemèrita. La notícia s’ha conegut la mateixa setmana en què s’ha fet pública la sentència del Suprem que ratifica la sanció de només set dies d’arrest als tres agents de la guàrdia civil que el 12 d’octubre de 2016 varen posar a la megafonia del quarter l’himne franquista del «Cara al Sol» i aixecaren el braç fent la salutació nazi.

Comentaris
Discriminació lingüística a l'aeroport de Palma