EH-Bildu aconsegueix que es derogui el pitjor de la Reforma Laboral i es faci ja
La geometria variable dels acords per aprovar una nova pròrroga de l’estat d’alarma ha fet que aquesta vegada, mentre ERC i Compromís voten no a la proposta de decret del govern de Sánchez, EH-Bildu hagi aconseguit dues grans fites.
Per una banda, la derogació de la Reforma Laboral de 2012, que tot i que inicialment s’havia acordat que fos de forma íntegra, va ser rectificat posteriorment per part de PSOE i Podemos perquè s’adaptàs a allò que diu el pacte de govern, i és que aquesta derogació es centri en els aspectes més lesius de la mateixa. El que sí és inequívoc és que la derogació es produirà gràcies a EH-Bildu abans de què finalitzin les mesures extraordinàries adoptades per la COVID-19. Com va afirmar ahir el portaveu de la formació, Oskar Matute, «No volem que després d’un ERTO que ha mermat la seva capacitat adquisitiva, cap treballador no es trobi amb una reforma laboral que l’empenyi a una major inestabilitat vital».
A més, l’acord entre EH-Bildu i PSOE i Podemos inclou una altra mesura important: la flexibilitació de la capacitat de despesa pública a les administracions, especialment pel que fa a les entitats locals, que podran gastar en polítiques socials per fer front a les conseqüències de la pandèmia sense que aquestes despeses siguin computades a la regla de despesa. No obstant, només Euskadi i Navarra es podran endeutar en funció de els seves respectives situacions financeres, un greuge per a la resta de comunitats, i especialment per a aquelles amb majors desigualtats en el finançament, com és el cas de les Illes Balears. Aquest és un dels motius de fons per al vot negatiu de Compromís, precisament.
En qualsevol cas, les aliances que varen permetre la investidura trontollen amb la variabilitat del govern d’Espanya en els acords necessaris per tirar endavant la pròrroga. I és que a les forces sobiranistes d’esquerres no els ha agradat gens ni el suport de Ciudadanos, ni el viratge que això pot suposar a mig termini en l’aplicació de polítiques. Com tampoc no agrada que es mantengui un nivell de centralització en determinades decisions que és contrari a la sobirania, encara que sigui en clau autonòmica i constitucional, de les Comunitats autònomes.