EEUU: el neoliberalisme, aliat del coronavirus

EEUU: el neoliberalisme, aliat del coronavirus
Persones sense sostre que ha de dormir al carrer als EEUU segons la "distància social" (Reuters)
Persones sense sostre que ha de dormir al carrer als EEUU segons la "distància social" (Reuters)

L’americanització de la societat i de l’economia, copiant el seu model de polítiques neoliberals no era una bona idea, com està fent palesa la pandèmia, que ha fet dels Estats Units ja el primer país en contagis i probablement en morts al llarg dels propers dies, amb una especial afecció entre els sectors més desafavorits.

Trump va pujar al poder justament amb una política molt agressiva contra l’ObamaCare que permetia una cobertura sanitària mínima per a tothom, i això està costant ara milers de vides, i una gestió del coronavirus impossible: la gent ni tan sols s’atreveix a anar al metge per no haver de pagar factures inassumibles, fins i tot aquells que tenen una assegurança temen factures de desenes de milers d’euros en cas de rebre el tractament pel COVID-19, que no deixa de ser un «extra». De poc serveix així que es facin més tests que a altres països, si tanmateix no hi ha cobertura sanitària ni política pública més enllà de recomanar el confinament a gent que no se’l pot permetre si no la vol perdre.

A més, el ràpid increment de l’atur està fent que molta gent que tenia assegurança mèdica lligada a la feina la perdi, i en el país dels negocis, i sense cap mena de limitació governamental a la «mà invisible» del mercat, les companyies de sanitat privada han vist un filó a costa de la salut i la vida dels habitants dels Estats Units.

A Nova York, el mateix governador denunciava aquesta mateixa setmana l’absurd de la lògica neoliberal, que fa competir «en el mercat» els Estats entre ells i aquests amb el govern federal per la compra de respiradors, que van pujant de preu per la «llei» de l’oferta i la demanda. El resultat és que Nova York estudia cavar fosses comunes als parcs públics de la ciutat dels gratacels, per la impotència per gestionar l’alt nombre de morts.

La pandèmia posa també en evidència les desigualtats socials i racials als Estats Units, atès que tot i que la població negra representa un 30% del total, el 70% de les morts per ara han estat de persones afroamericanes. Un èxit per al supremacisme blanc representat per Trump, per altra banda.

En lloc de modificar les seves polítiques, Trump ara culpa de tot plegat l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a qui acusa de «xinocèntrica», i amenaça amb retirar-li el finançament aportat pels Estats Units a aquest organisme depenent de les Nacions Unides.

A més de les conseqüències sanitàries, el COVID-19 ha llançat a la pobresa a milions de nord-americans en pocs dies, aprofundint encara més en unes importants desigualtats socials que s’han aprofundit en el mandat republicà. Com els països europeus, els Estats Units avancen cap a una important recessió que implica encara més incerteses.

A Espanya, el to agressiu i xulesc de Trump i les seves polítiques està orgullosament representat per Abascal i els de VOX, que justament ahir varen decidir botar-se el confinament i anar al Congrés dels diputats disfressats amb una màscareta militar amb bandera inclosa, per tal de no haver de renunciar a les dietes parlamentàries que cobren.

Comentaris
EEUU: el neoliberalisme, aliat del coronavirus