Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública davant la crisi

Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública davant la crisi
foto: ElDiario.es
foto: ElDiario.es

Reproduïm aquí pel seu interès el comunicat de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública a les Illes Balears fet públic aquests dies. La Plataforma la integren organitzacions socials ADIS, Adibs, la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, Metges del Món, ATTAC-Mallorca, ALAS, el Fòrum Social i el Fòrum Ciutadà de Mallorca, Medicus Mundi i l'Associació de Consumidors La Defensa.

Davant la pandèmia causada pel COVID-19 que patim a nivell mundial, volem compartir i fer públiques les següents REFLEXIONS:

1. En primer lloc ens volem solidaritzar amb els milers de víctimes i les seves famílies. Si sempre és dur perdre una persona estimada, les circumstàncies que vivim ho fan més cruel. 

2. Volem agrair a tot el personal sanitari els seus sobreesforços i la seva total dedicació. Sens dubte, llurs compromís i professionalitat han salvat moltes vides. De la mateixa manera agraïm i reconeixem el treball i la contribució de tantes persones treballadores: gent del comerç, del camp, de la mar, empleades i empleats de la llar, forces de seguretat, mestres, funcionariat públic..."Són «essencials» per a la supervivència de tanta i tanta gent que, tot i que no malalta, ens trobam confinats a les nostres cases sense poder fer vida normal. 

3. Reconeixem i agraïm el comportament de la immensa majoria de la població que segueix les instruccions de les autoritats i les innombrables iniciatives solidàries que sorgeixen arreu, a més de moltes iniciatives i missatges tranquil·litzadors per acompanyar i ajudar a suportar les difícils condicions de vida a les quals no estàvem acostumats. 

4. Desprès d'anys de retallades i privatitzacions ha quedat demostrada la importància i la necessitat que la sanitat pública, l'ensenyament i els serveis socials passin a tenir el pes que correspon dins les prioritats dels nostres governants. Per a això calen mesures per restablir i reestructurar els serveis públics retallats durant l􏰀anterior crisi financera —dret i no mercaderia i negoci— tot escoltant professionals i experts per prioritzar les persones; principi teòricament sovint admès, però mai posat en pràctica. 

5. Les organitzacions que sempre hem defensat la sanitat i els serveis públics —amb els milers de ciutadanes i ciutadans que ens donen suport— EXIGIM A TOTS ELS GOVERNScentral, autonòmic i municipal, que replantegin les seves polítiques, prioritzant els serveis essencials, dotant-los dels recursos humans i econòmics necessaris, possibilitant la participació de la ciutadania i de les organitzacions que al llarg dels anys han demostrat el seu compromís amb lo públic. 

6. Amb esperança deixarem que passi la tempestat. No és el moment de retrets; temps hi haurà per analitzar errors. És el moment de reafirmar compromís i suport per avançar per sobre del negoci econòmic, cap a la construcció d'un nou model basat en el dret universal a la salut i la vida. 

Comentaris
Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública davant la crisi