Èxit de la mobilització antiracista a Mallorca

Èxit de la mobilització antiracista a Mallorca
foto: Lesley Harris
foto: Lesley Harris

Les mobilitzacions convocades el passat diumenge han estat un èxit a tot arreu, també a Palma, on es congregaren més d’un milenar de persones, complint amb els protocols de seguretat que marca l’estat d’alarma, a la Plaça del Mercat de l’Olivar.

És la primera vegada que les comunitats negres i afrodescendents de tot l’Estat, les que més pateixen el racisme estructural, es mobilitzen de forma coordinada, i ho fan de forma exitosa i sobretot, en primera persona. Moltes mobilitzacions antirracistes fins ara havien estat convocades per col·lectius antifeixistes, però el protagonisme dels col·lectius racialitzats era en ocasions testimonials, com en el cas de Mallorca. No ha estat així ara, quan tota una generació de joves i no tan joves afrodescendents s’hi ha sumat i ha impulsat aquestes mobilitzacions, des de la indignació globalitzada davant l’assassinat de George Floyd als Estats Units.

Les mobilitzacions antirracistes del passat diumenge eren més que necessàries més enllà del fet denunciat, atès que durant l’estat d’alarma han cessat els aplaudiments en agraïment al personal sanitari i sobretot, que l’única veu que es feia sentir als carrers era la de l’extrema dreta, que a més ha contribuït amb les altres dretes i l’aparell judicial a criminalitzar novament el feminisme, lligant la manifestació del 8-M a la propagació del coronavirus.

La mateixa extrema dreta que ahir va bloquejar al Senat una declaració institucional contra el racisme impulsada pel grup al que pertany el senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, qui ha equiparat VOX a les dretes feixistes i antidemocràtiques de Trump, Bolsonaro i Orban. 

Als Estats Units les protestes segueixen, i els supremacistes blancs s’han organitzat per contrarestar de forma violenta els antirracistes: el mateix cap del Ku-Klux-Klan, una organització que hauria de ser il·legal però que compta amb el vist-i-plau de Trump, va atropellar un grup de manifestants amb el seu cotxe de forma deliberada.

 

Comentaris
Èxit de la mobilització antiracista a Mallorca