Tornen els turistes a les Illes amb més que qüestionable 'pla pilot'

Tornen els turistes a les Illes amb més que qüestionable 'pla pilot'
(no pensis en un elefant)
(no pensis en un elefant)

Continua la tensió entre capitalisme i vida, i en aquest cas ens regala un nou episodi, amb el retorn dels turistes a les Illes a partir de la propera setmana, abans que no s’aixequi l’estat d’alarma, una mesura anunciada finalment ahir per la presidenta Francina Armengol, després de diversos anuncis previs no executats pel bloqueig del Ministeri de Sanitat. 

Ho faran de forma experimental, mitjançant un pla pilot, 10.900 turistes alemanys que no hauran de passar la quarantena que s’exigeix als que venen de fora. Tot i ser un pla consensuat amb els Consells, l’Ajuntament de Palma, patronal i sindicats, l’excusa és que provenen de regions d’Alemanya amb dades epidemiològiques similars a les de Balears, i que el sistema sanitari de les Illes està preparat en cas que hi hagués alguna incidència. A més, es seguiran tota una sèrie de protocols de seguretat que als veïns de la platja de Palma, no obstant, no els semblen suficients.

Si abans ja ens ho havíem jugat tot al turisme, ara ens ho jugam tot a ser un «destí segur», i a facilitar «corredors segurs» amb Alemanya abans que amb altres comunitats on hi resideixen milers d’illencs que fa mesos que no han vist les seves famílies i veuran com els turistes els passen davant. Però és que a més, la catedràtica d’economia de la salut Beatriz González, que assessora el govern de Canàries en la seva desescalada, advertia dels riscos de passar l’arada davant del bou, amb eslògans com els de «destí segur» que en cas d’un rebrot que afecti als turistes, es pot girar molt negativament contra les perspectives de futur del turisme a les Illes, que no són precisament per tirar coets. De fet, la campanya institucional recorda el «no pensis en un elefant» del lingüista Lakoff, amb les finestretes d’un avió color hospital. 

El pitjor de tot plegat és que simbòlicament, aquest pla pilot llança un missatge indirecte nefast cap a la societat: obrir hotels és més important que obrir escoles, una opinió amplament generalitzada i que els governants no poden qualificar gratuïtament de demagògica perquè expressa el que senten bona part de les famílies illenques. 

Potser si el govern de Francina Armengol posàs el mateix ímpetu que ha posat amb aquest pla pilot en negociar amb el govern d’Espanya que ens adjudiquin una porció justa del fons de rescat perquè les Illes no tornem a ser la darrera comunitat autònoma ens aniria millor i no farien falta aquesta mena de plans pilot. Si aquest finançament just no es dóna per part de l'Estat, el govern autonòmic tindrà serioses dificultats en els propers mesos de cara al manteniment dels serveis bàsics. De moment, els plans pilot que no impliquin més del mateix hauran d’esperar.

Comentaris
Tornen els turistes a les Illes amb més que qüestionable 'pla pilot'