L'amenaça real del terrorisme d'extrema dreta

L'amenaça real del terrorisme d'extrema dreta
imatge: El Español
imatge: El Español

En els mateixos dies que la precampanya de les eleccions andaluses ens regala nous exabruptes dels dirigents de VOX que haurien de fer avergonyir qualsevol demòcrata, preparant el terreny perquè hi governin de la mà del vell PP, ens arriba també la notícia de l’assassinat d’una desena de persones a un supermercat a Buffalo, als Estats Units. Un fanàtic d’extrema dreta que havia publicat un manifest supremacista sobre la “teoria de la substitució” d’aquesta mena de grups ha estat el responsable. El racisme, doncs, ha estat la principal motivació d’aquest terrorista, que va voler fins i tot retransmetre el seu crim per tal de “donar exemple”, sembrant la por entre la comunitat negra de Nova Iork.

L'extrema dreta espanyola defensa les mateixes teories, com es pot comprovar a les xarxes socials d’un partit que parla de “substitució demogràfica” per infundir por entre la població i assenyalar les persones migrants com una amenaça. L’extrema dreta espanyola tampoc no ha condemnat aquest atemptat terrorista.

Un dels dirigents més insistents en aquesta qüestió és el seu portaveu nacional, Jorge Buxadé, que defensa l’anomenat “Plan Kalergi”, una teoria de la conspiració racista, en diferents actes polítics i fins i tot de formació ideològica dels militants de VOX. Els principals dirigents d’aquest partit, que la majoria de mitjans de comunicació han contribuït a normalitzar com un partit més de l’arc parlamentari, afirmen barbaritats com que hi ha una voluntat clara de les “elits” europees de posar en marxa un pla de reemplaçament poblacional a Europa. Fins i tot Santiago Abascal, en relació a l’Agenda 2030 impulsada per les Nacions Unides s’hi ha referit a aquest com un “experiment progre” destinat a la substitució demogràfica, la promoció de la immigració il·legal i “el deteriorament de les condicions laborals dels espanyols i inseguretat per als nostres barris”.

Unes conspiracions que han guanyat força amb les incerteses i pors generades per la pandèmia, i de les quals grups negacionistes del canvi climàtic, terraplanistes, antivacunes i fins i tot programes de televisió com el d’Iker Jiménez (Cuarto Milenio) fan d’altaveu, defensant que “la població blanca cristiana europea està essent reemplaçada per pobles no europeus”. El fet és que als països rics la immigració creix per les baixes taxes de natalitat i les necessitats del propi sistema productiu, però també creix als països empobrits, on s’hi concentren la major part dels moviments de població. 

Mentre banalitzam el mal i qualificam de “psicòpata” el terrorista, llevant-li el caràcter clarament polític de l’atemptat, el supremacisme i les teories defensades per l’extrema dreta s’han convertit en la principal amenaça terrorista arreu, als Estats Units i aquí, per damunt del yidadisme. Però podem seguir mirant cap a un altre costat.

Comentaris
L'amenaça real del terrorisme d'extrema dreta