L'Estat s'acarnissa amb els presos polítics

L'Estat s'acarnissa amb els presos polítics
foto: El Temps
foto: El Temps

Després que la fiscalia de l’Estat, presidida per l’exministra de justícia del PSOE Dolores Delgado, recorregués la concessió del tercer grau als presos polítics del procés, la jutgessa de vigilància penitenciària ha acceptat la petició, que implica que no s’apliqui el 100.2 als presos, que implicava un règim obert dins el segon grau.

Una decisió que és del tot arbitrària, contrària a la jurisprudència emesa fins ara i contrària als drets humans. Això sí, la decisió de la jutgessa i de la fiscalia general acompanya els exabruptes del Tribunal Suprem de fa uns dies, quan Marchena va afirmar que els presos independentistes haurien de ser «reeducats», talment els perseguits políticament a règims dictatorials com el de Xina.

El catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo ha afirmat que aquesta decisió és contrària fins i tot a la Constitució, i a l’article 25 que té com a objectiu la «reinserció», i que desenvolupa una Llei General Penitenciària que ara la Fiscalia i el Suprem han «afinat» a conveniència.

El pitjor de la decisió del poder judicial és que trenca els ponts de diàleg oberts amb Catalunya per tal de trobar una solució política al conflicte, i deixa en evidència que la posició del PSOE no s’allunya massa de les de la dreta en aquesta qüestió, tot i la tímida protesta del vicepresident Iglesias a través de twitter.

El mateix dia en què es pren aquesta decisió, l’Audiència Provincial de Cadis confirma l’arxivament de la causa contra els guàrdies civils que varen disparar contra immigrants indefensos a la platja del Tarajal, davant Ceuta, ocasionant 15 morts. Després de sis anys des dels esdeveniments, que es varen produir el 2014, els jutges dictaminen que l’actuació de la Benemèrita va ser «proporcional», tot i les protestes i denúncies de les ONGDs de defensa dels drets humans.

 

Comentaris
L'Estat s'acarnissa amb els presos polítics