El moviment juvenil s'agrupa entorn a l'Aplec Jove

El moviment juvenil s'agrupa entorn a l'Aplec Jove
foto: Aplec Jove
foto: Aplec Jove

Ahir es va presentar a Palma l’Aplec Jove de Mallorca, un espai de trobada que té com a principal objectiu enfortir i articular el moviment juvenil a Mallorca. Ja fa temps que molts de joves organitzats coincidien en què mancava diàleg entre organitzacions, "i això genera desconeixença o dinàmiques de blocs que en res ajuden a construir un projecte en comú". Segons el jovenet convocat ahir, "L’Aplec ve a suplir aquestes mancances, incentivant que la gent es conegui, intercanviï visions sobre Mallorca, amb la plena confiança que son moltes més les coses que ens uneixen que les que ens separen".

La idea sorgeix el febrer de l’any passat, a partir d’una sèrie de trobades obertes en les quals hi han participat  molts de joves de diversos moviments socials, organitzacions polítiques, escoltisme o etc. Es va veure ben aviat que allò era un espai realment productiu i amb molt de potencial, i a partir de consensuar uns mínims eixos que tothom compartia (defensa de la llengua, feminisme, drets socials i defensa del territori) es va començar a fer feina per muntar una trobada.

La COVID 19 va paralitzar les reunions presencials, però els joves es varen seguir reunint per via telemàtica, adaptant el projecte inicial a la nova conjuntura, amb responsabilitat i assegurant les mesures de seguretat i higiene necessàries. Davant la crisi que es presentava era més important que mai no renunciar a mobilitzar-nos i a pensar alternatives.

L’Aplec Jove serà finalment una jornada de trobada, el pròxim dissabte 5 de setembre a Can Alcover. L'espai s'ha dividit en 4 zones, i durant tot el dia es duran a terme 4 tallers temàtics que combinaran formació i dinàmiques de grup. S'intercanviaran visions sobre feminisme, monocultiu turístic, llengua i moviment juvenil. Les inscripcions ja resten obertes, i hi haurà limitació de places, els joves interessats s’hi podran apuntar durant tot el mes d’agost.

L’Aplec no ve a substituir cap organització ni moviment. Tots els joves que hi participen ho fan a títol individual. L’Aplec té una funció molt concreta que fins ara cap entitat podia dur a terme. En tantes altres lluites, les organitzacions, entitats i associacions juvenils segueixen sent imprescindibles i des de l’Aplec afirmen que volen incentivar que els joves hi militin.

L’Aplec, a part de l’objectiu obvi de generar un espai de trobada, té moltes altres motivacions, com per exemple incentivar la militància i participació dels joves, millorar la comunicació entre organitzacions a partir de que la gent es conegui, ser un espai de formació i debat entre el jovent amb esperit crític, desmuntar els tòpics sobre el jovent que no es mou, etc.

Els joves conclouen que "Ara més que mai és necessari que el jovent doni exemple d’unitat i bones pràctiques. Des de l’empatia, les cures i la cooperació, deixam de banda pràctiques de generacions anteriors, plenes de testosterona i gens constructives. És hora de teixir el moviment juvenil per generar una nova idea del que pot ser Mallorca. Per afrontar la crisi socioeconòmica provocada per la COVID-19, amb tota la il·lusió i tota la força, #SomAplec."

Comentaris
El moviment juvenil s'agrupa entorn a l'Aplec Jove