La lliga de futbol empara un nazi

La lliga de futbol empara un nazi
foto: Juanma del Olmo (tw)
foto: Juanma del Olmo (tw)

El partit que s’havia de jugar ahir entre l’Albacete i el Rayo Vallecano va ser suspès, quan just abans de ser iniciat, els seguidors del Rayo, els anomenats “Bucaneros”, varen cridar al camp “puto nazi” al jugador de l’Albacete Roman Zozúlia, conegut entre altres coses per ser membre fundador del grup paramilitar d’extrema dreta a Ucraïna Narodna Armiya, que també finança.

Per tant, tot i que l’insult és sempre qüestionable en la forma, no ho és en aquest cas en el contingut, atès l’activisme feixista del jugador. A més a més, allò més qüestionable és que fins ara no s’hagi suspès un partit de futbol quan les diferents aficions fan gala del seu racisme, xenofòbia o homofòbia contra determinats jugadors, o quan fa pocs dies, quan a Canàries es va amenaçar una àrbitre amb violar-la.

La decisió ha estat avalada pel president de la Lliga, Javier Tebas, exmilitant de Fuerza Nueva en els temps en què el partit feixista assassinava justament al barri de Vallecas Vicente Cuervo al cinema París, és també votant actiu de VOX i seguidor del grup neofeixista madrileny Hogar Social. De fet, fa dos anys Tebas va presentar una querella criminal en defensa de Zozulya i contra els aficionats del Rayo que ja l’havien acusat de feixista.

“LaLiga”, nom comercial de la lliga española de futbol, ha expressat a través de les xarxes socials que condemnen “el racisme, la violència i la xenofòbia”, però no sembla que actuïn en conseqüència. De fet, la suspensió de partit per protegir un nazi és clarament una forma d’emparar el racisme, la violència i la xenofòbia. De la mateixa forma que la Fiscalia considera els discursos contra el feixisme una forma més de delicte d’odi. El món al revés, o senzillament l’evidència de la deriva neofeixista i autoritària de la societat i de determinades institucions, tant públiques com privades, que afebleixen encara més la democràcia.

Comentaris
La lliga de futbol empara un nazi