Del macrobrot a 800 vols en un dia: estam preparats?

Del macrobrot a 800 vols en un dia: estam preparats?
A la imatge es pot veure com diversos passatgers surten sense mascareta per una de les portes de la terminal d'arribades de l'aeroport de Palma. Font: IB3
A la imatge es pot veure com diversos passatgers surten sense mascareta per una de les portes de la terminal d'arribades de l'aeroport de Palma. Font: IB3

La desitjada apertura al mercat britànic, dies després que les Illes Balears passassin a “semàfor verd” a la llista de destinacions possibles per part del primer ministre Boris Johnson, ha duït aquesta setmana a un increment més que significatiu en l’arribada de turistes i en els vols operats a l’aeroport de Palma.

El que d’entrada hauria de semblar una bona notícia contrasta, no obstant, amb l’episodi viscut justament en els darrers dies amb els joves estudiants confinats a l’hotel Bellver pel macrobrot de covid que ha provocat el major increment de contagis de l’Estat en mesos.

Les xifres de Mallorca i Menorca, en aquest sentit, són preocupants, especialment a Menorca, amb prop de quatre-cents casos abans del cap de setmana, i la recomanació general als joves illencs de quedar confinats a casa seva. En conjunt, les Illes sumem més de 1.100 contagis en una setmana, tot i que de moment la pressió als hospitals es mantén estable perquè la majoria dels afectats són joves i que bona part de la població ja té almenys una dosi de la vacuna.

Per això mateix, no sembla prudent que en un context així ahir dissabte operassin prop de 800 vols als aeroports de les Illes, la majoria d’ells internacionals. Les contradiccions entre les recomanacions sanitàries i el desig de reactivació econòmica comencen a botar dins el propi Govern, que treu pit amb les xifres de recuperació de l’ocupació al mes de juny. A les imatges d’ahir a la terminal d’arribades de l’aeroport de Palma, a més de les típiques aglomeracions pre-pandèmiques sense cap distància de seguretat, es veu clarament com hi ha gent sense mascareta passant fins i tot per davant dels guardes de seguretat. 

El que no es pot ignorar és que amb les actuals xifres de contagis, ara mateix les Illes tornarien a ser descartades entre les destinacions possibles del turisme britànic. Voler recuperar en un parell de mesos tot el que s’ha perdut el darrer any i mig és una operació d’alt risc, i el cas del macrobrot hauria de servir de lliçó per plantejar una escalada progressiva i pautada en l’arribada de turistes, sobretot quan s’ha demostrat la insuficiència de mitjans per poder controlar el compliment de les normes sanitàries. 

comentaris
Del macrobrot a 800 vols en un dia: estam preparats?