Marxa en defensa del dret a la memòria

La Plataforma per la Democràcia torna a mobilitzar-se, aquesta vegada per defensar un altre dels drets amenaçats pels feixismes que vénen: el dret a la memòria.

Marxa en defensa del dret a la memòria
Captura de Pantalla 2019-04-02 a les 11.21.00
Plataforma per la Democràcia

La Plataforma per la Democràcia torna a mobilitzar-se, aquesta vegada per defensar un altre dels drets amenaçats pels feixismes que vénen: el dret a la memòria. Sembla mentida que en ple segle XXI la recuperació de la memòria històrica, la recerca de la veritat i la reparació a les víctimes del franquisme no sols sigui un dels grans temes pendents de la democràcia, sinó que haguem de contemplar com es protegeixen per part dels poders fàctics i judicials monuments feixistes com Sa Feixina, mentre es persegueixen símbols d’expressió democràtica i s’empresonen persones per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió.

 

Per això, la Plataforma per la Democràcia, que es va estrenar amb una mobilització global el passat 23 de març, torna a convocar a la ciutadania de Mallorca a una Marxa en defensa del dret a la memòria. Serà el dissabte 13 d’abril, a les 17 hores, des de la Plaça del Tub fins al Cementiri de Palma, on és previst un acte organitzat per Memòria de Mallorca i l’Ajuntament de Palma a les 18hores.

 

Vos remetem el text de la convocatòria de la Plataforma per la Democràcia:

 

En els temps que corren, la memòria històrica està més viva que mai. La necessitat d'evidenciar la repressió feixista que van patir molts mallorquins durant la Guerra Civil va donar inici a un moviment que es negava a condemnar a l'oblit a les víctimes del franquisme, 1646 documentades a Mallorca, i a resignar-se a la injustícia d'una història esbiaixada narrada pels vencedors d'una Guerra Civil que va concloure amb 36 anys de dictadura. 

 

Avui ens trobem amb un ressorgiment dels discursos feixistes, xenòfobs, racistes i masclistes, per part de certs col·lectius que posen en dubte els Drets Humans, i mitjançant el negacionisme i la tergiversació intenten reescriure la història sota les seves interpretacions ideològiques. El feixisme des dels seus inicis a la Itàlia de Mussolini, passant pel nazisme alemany, i el franquisme espanyol es va caracteritzar per buscar la fractura social calant en la societat amb fortes campanyes publicitàries, intoxicant l'ordre social amb demagògies i extremismes, i d’aquesta pols sorgeixen els llots del totalitarisme. Nosaltres, des de Plataforma per la Democràcia, volem treballar per evidenciar i expulsar els discursos de l'odi de la nostra societat. 

 

És per això, que dia 13 d'abril, Plataforma per la Democràcia, donarem el nostre particular homenatge a tots aquells que van donar les seves vides a mans del feixisme a Mallorca, i als quals s'ha pretès relegar a l'oblit. A les 11: 00h hem organitzat una ruta historiada que partirà des de la plaça del tub per acabar al cementiri de Palma, i de la mà d’historiadorses narraran els fets històrics esdevinguts en els llocs del recorregut. Un cop arribats al cementiri, ens unirem a l'acte commemoratiu organitzat per l'Associació Memòria de Mallorca en el Mur de la Memòria. 

comentaris
Marxa en defensa del dret a la memòria