MÉS aporta nous elements perquè les institucions espanyoles investiguin l'emèrit

MÉS aporta nous elements perquè les institucions espanyoles investiguin l'emèrit
foto: Vanitatis
foto: Vanitatis

Coincidint amb la festa monàrquica de la Pasqua militar i amb l'anunci de la voluntat del rei emèrit de tornar a Espanya, MÉS per Mallorca ha registrat una iniciativa parlamentària on reclama un pronunciament de la cambra per constatar "la doble moral i la falta d'ètica de les estratègies jurídiques dissenyades en benefici de Joan Carles I i de les persones a qui a beneficiat". La iniciativa impulsada pel portaveu adjunt al Parlament, Josep Ferrà, també insta la Cort Britànica de Justícia i el Tribunal Suprem espanyol "a prendre en consideració aquesta mala praxi i les seves conseqüències jurídiques".

De fet, la proposta que es debatrà aviat pretén que el Parlament de les Illes Balears reclami al govern espanyol que exigeixi a Joan Carles I les responsabilitats oportunes "com a qualsevol altre ciutadà tant si decideix seguir als Emirats Àrabs com si vol tornar a Espanya". Tot atenent, explica Josep Ferrà a què "els fets pels quals se'l vol jutjar no guarden cap relació amb les funcions que la Constitució atribueix a la monarquia".

La proposta de MÉS per Mallorca va més enllà i també proposa que en el Congrés i el Senat, nomenin una Comissió d'investigació per esclarir les actuacions presumptament il·lícites del rei emèrit. De fet, segons explica el diputat ecosobiranista, "com que està en joc la credibilitat de les institucions, el desitjable seria que Joan Carles I de Borbó fos investigat i jutjat en el Regne d'Espanya, i no sols a Suïssa o el Regne Unit pels seus actes".

D'acord amb Ferrà, "una de les qüestions que més crida l'atenció en aquest assumpte i que institucionalment es denuncia mitjançant aquesta Proposició no de Llei és l'estratègia jurídica - fora de l'abast del general coneixement de la ciutadania - que pretén confondre als magistrats i fiscals responsables d'esclarir uns fets que descriuen l'aspecte moral de l'anterior monarca".

Segons ha anunciat Ferrà al seu compte de twitter, la iniciativa serà presentada també al Senat.

Comentaris
MÉS aporta nous elements perquè les institucions espanyoles investiguin l'emèrit