Madrid homenatja el creurer feixista Baleares

Madrid homenatja el creurer feixista Baleares
foto: el Correo de Pozuelo
foto: el Correo de Pozuelo

No sols no s’ha aconseguit tombar Sa Feixina, a Palma sinó que el Madrid d’Ayuso i Almeida ha substituït el nom del carrer “Barco Sinaia” pel de “Crucero Baleares”, el conegut vaixell de guerra que va bombardejar vilment els civils que fugien de Màlaga a Almeria, un dels espisodis més cruels i despietats de la guerra. El nom del carrer havia estat canviat, en compliment de la Llei de Memòria Històrica, pel consistori de Manuela Carmena fa uns anys.

La “Desbandá”, com se coneix aquest episodi, ha deixat testimonis, com el de Remedios Carrillo, recollida fa un temps per al diari La Marea. El bombardeig dels franquistes amb la col·laboració dels feixistes de Mussolini i l’armada nazi de Hitler va provocar la fugida de Màlaga de més de 300.000 persones que només tenien un lloc per on passar cap a Almeria. Gràcies a l’acció covard del Crucero Baleares, entre 5.000 i 10.000 persones moriren allà.

El més significatiu, i un recordatori d’una transició democràtica que no va passar pel poder judicial, és que tant el manteniment de Sa Feixina com el retorn del nom “Crucero Baleares” als carrers de Madrid es fa amb l’aval d’uns jutges que interpreten la llei en contra del més mínim sentit comú democràtic. Fa uns mesos l’Ajuntament de la capital madrilenya també va recuperar un carrer a nom de Millán-Astray, en un altre gest que posa de manifest la complicitat entre les dretes i el poder judicial en l’enaltiment del franquisme.

Comentaris
Madrid homenatja el creurer feixista Baleares