El poder judicial contra el dret a l'habitatge

El poder judicial contra el dret a l'habitatge
foto: Atlántico
foto: Atlántico

El poder judicial, tot i ser en funcions, ha bloquejat la Llei que volia regular els preus de l’habitatge, perquè troba “insuficients” les compensacions als grans tenidors, que especulen amb un dret bàsic com és l’accés a una vivenda.

Tot i que les dificultats d’accés a un habitatge constitueixen un dels principals elements d’exclusió social, especialment a territoris com les Illes Balears i entre col·lectius socials com els joves, els jutges no han dubtat en tornar fer palesa la seva aposta per una societat classista i patriarcal.

Tot i que el Consell General del Poder Judicial considera que la Llei envaeix competències autonòmiques, cal recordar que el Tribunal Constitucional va tombar la Llei catalana d’habitatge perquè considerava que justament qüestions com la regulació dels preus del lloguer s’havien de legislar a nivell estatal, amb la qual cosa, entre d’altres, s’evidencia el caràcter arbitrari de l’actuació judicial.

No és la primera vegada que la cúpula judicial va contra un dret social bàsic com l’habitatge. Recordem que el 2018 el Suprem va rectificar la seva pròpia sentència perquè la banca no hagués d’assumir el pagament de l’impost de les hipoteques, que han acabat pagant els clients, i així no perjudicar els amos de l’IBEX35. I és que en la democràcia del Règim del 78, als jutges no els ha votat ningú, però decideixen més que molts càrrecs electes.

Comentaris
El poder judicial contra el dret a l'habitatge