Milers de persones refugiades sense sostre, la darrera vergonya d'Europa

Milers de persones refugiades sense sostre, la darrera vergonya d'Europa
open the borders
open the borders

Mentre les embarcacions de rescat d’ongs com Open Arms no donen abastament a rescatar persones refugiades a la deriva -centenars en els darrers dies- a la Mediterrània, a Lesbos s’ha produït el pitjor episodi de crisi humanitària dels darrers temps.

Com si no bastàs amb l’abandó sistemàtic per part de l’estat grec de persones refugiades enmig de la mar, aquesta setmana l’incendi, probablement provocat per grups feixistes que no era la primera vegada que atacaven aquesta mena de campaments, del camp de refugiats de Mòria, on hi malvivien més de 20.000 persones tot i tenir una capacitat per a 3.500.

El govern grec no sols no ha activat cap mesura humanitària, sinó que ha respost amb més increment policial, posant restriccions a la feina de les ongs, i deixant maniobrar els grups de neonazis que assetgen els refugiats i les seves famílies. La UE, com ja va fer fa setmanes amb l’abandó de persones a alta mar, mira cap a un altre costat i evita parlar de persones refugiades -perquè haurien de reconèixer que d’acord amb el dret internacional tenen dret a asil- i justifica el que està passant com a part de la seva política de fronteres, tot agraint a Grècia el seu paper d’ «escut» davant la «immigració il·legal».

Des de les ongs i entitats en defensa dels drets humans s’ha exigit que es desallotgi i reubiqui amb dignitat al continent totes les persones que romanen a Lesbos, que ha tornat una mena de gran camp de concentració en la frontera d’una Europa que sembla no haver après res de la seva història.

 

Comentaris
Milers de persones refugiades sense sostre, la darrera vergonya d'Europa