Mitjans independents exigeixen al CIS enquesta sobre la monarquia

Mitjans independents exigeixen al CIS enquesta sobre la monarquia
imatge: quién.com
imatge: quién.com

15 mitjans digitals han signat una carta adreçada al màxim responsable del CIS, José Félix Tezanos, amb una petició conjunta perquè valori la possibilitat d’incorporar la monarquia en els seus futurs baròmetres d’opinió, atès que han passat ja cinc anys d’ençà de la darrera vegada que l’organisme va demanar a la ciutadania la seva valoració de la monarquia com a institució.

Molt ha plogut des de llavors, és evident que l’exclusió d’aquesta valoració respon a factors exclusivament polítics, ja que en aquest període la imatge de la monarquia s’ha degradat greument tant per la polèmica actuació de Felip VI en afers polítics com la resposta repressiva al referèndum del procés, com sobretot al paper del rei emèrit i la corrupció de la família reial. Resulta evident que és gairebé impossible que aquesta corrupció, denunciada justament per la premsa internacional i no pels principals mitjans de comunicació espanyols, fos desconeguda pel conjunt de la família, començant pelmonarca Felip VI. Especialment amb detalls com els revelats per Corinna Larsen al comissari Villarejo, com ara les retirades de quantitats importants de diners en metàl·lic de comptes ocults a Suïssa, o que Joan Carles tenia una màquina de comptar diners al palau de la Sarsuela.

Els mitjans, entre els quals es troba el digital CTXT (contexto y acción), consideren que «el moment és idoni perquè el CIS faci una enquesta monogràfica sobre el tema», i que en termes democràtics no és de rebut que es segueixi postergant, justament perquè «les institucions han de conèixer l’opinió dels seus representats per tal de millorar la seva actuació».

Aquesta mateixa setmana, el jutge jubilat José Castro ha assenyalat que és una aberració que es pretengui interpretar la inviolabilitat del rei com impunitat. Però per ara, és el que estan fent els partits del règim, i no sols els de la dreta, també un PSOE que sembla haver posat no sols el seu republicanisme a hibernar, sinó també els mínims de transparència i control que exigeix una democràcia madura.

Comentaris
Mitjans independents exigeixen al CIS enquesta sobre la monarquia