El Regne d’Espanya es consolida com el país amb més artistes empresonats

El Regne d’Espanya es consolida com el país amb més artistes empresonats
foto: EuropaPress
foto: EuropaPress

Després de la sentència d’empresonament contra el raper Pablo Hassel, aquesta setmana l’Estat espanyol ha rebuts dos importants tocs d’atenció que posen en qüestió el mantra de la “democràcia consolidada” que repeteixen com lloros els ministres socialistes cada vegada que el sistema judicial o les actuacions de la monarquia deixen en en evidència les misèries del règim.

El primer ha estat l’informe de Freemuse, entitat de caràcter internacional de defensa de la llibertat d’expressió artística -i que a més assessora les Naciona Unides-, que assenyala que el Regne d’Espanya és l’Estat amb més artistes empresonats, fins i tot per davant de la Xina, Egipte, Turquia o l’Iran. I això que aquest rànking no inclou les dades de 2020, on l’aplicació del codi penal vinculant les actuacions d’artistes com Pablo Hassel o Valtonyc a delictes de terrorisme té dramàtiques conseqüències pel que fa a la democràcia i les llibertats.

L’informe assenyala justament la incompatibilitat d’aquesta mena de normes amb el dret internacional, ja que vulneren els drets humans, i clarament l allibertat d’expressió. Un informe que s’afegeix a les crítiques del Tribunal Europeu dels Drets Humans i de l’ong Amnistia Internacional, entre d’altres.

Per altra banda, aquest dilluns 200 artistes d’arreu de l’estat han demanat a través d’un manifest la llibertat de Pablo Hasél, i s’han expressat en el mateix sentit que l’informe de Freemuse.

Comentaris
El Regne d’Espanya es consolida com el país amb més artistes empresonats