El Suprem aprova indultar feixistes, però no demòcrates

El Suprem aprova indultar feixistes, però no demòcrates
Tejero, el 23F
Tejero, el 23F

El Tribunal Suprem és cada vegada més en entredit per decisions i pronunciments com el d'ahir, en què es va negar a indultar els presos i preses polítics catalans, per considerar entre altres qüestions que no hi ha empendiment. El màxim òrgan de la "justícia" espanyola es va avançar a l'anunci del govern de Pedro Sánchez sobre l'indult, i es va avançar amb un informe que amb una clara actitud prevaricadora, ignora indults anteriors a policies torturadors, terroristes, i fins i tot a militars com el general Armada o Tejero, protagonistes i instadors del cop d'Estat del 23-F.

També s'ha de dir, no obstant, que el govern d'Espanya ha mirat en altres ocasions cap a un altre costat quan el Suprem s'ha mostrat contrari a les propostes d'indults, com quan el PSOE de Zapatero va indultar el banquer Emilio Botín. Per tant el govern del PSOE i UP té marge per prendre una decisió que, aquesta sí, és de justícia. A una democràcia no es pot permetre que líders demòcrates romanin a la presó privats dels seus drets polítis i de llibertat justament per haver exercit aquesta democràcia i haver fet efectiu el mandat popular.

Marchena, com ja va fer amb el judici del procés, vol que els líders del procés mostrin "empenediment" i renunciïn a les seves idees, una lectura que no sols no és preceptiva des del punt de vista jurídic, sinó que fins i tot podria ser anticonstitucional. Un empenediment que no es va demanar ni als colpistes del 23F, ni als terroristes del GAL. Hauran de tornar a ser els tribunals internacionals els que posin en qüestió les decisions de la justícia patriòtica?

I és que el sector més conservador dels jutges espanyols sembla més que disposat a botar-se la llei en lloc de preservar-la quan deixa en evidència que l'únic leit motiv de la seva actuació és boicotejar una decisió política per part del poder executiu que potser arriba tard: afavorir la concòrdia i no la venjança, i obrir d'una vegada per totes la via del diàleg per tal d'encarar el conflicte polític amb Catalunya. 

Qualque dia acabarem deixant que els jutges, cop a cop, ens governin.

Comentaris
El Suprem aprova indultar feixistes, però no demòcrates