Xile gira a l'esquerra i vol deixar enrera el pinotxetisme

Xile gira a l'esquerra i vol deixar enrera el pinotxetisme
foto: France24
foto: France24

Les eleccions celebrades el passat cap de setmana a Xile han estat un reflex de les mobilitzacions massives dels estudiants d’ençà de 2019, amb la irrupció d’un terç dels electes que han de redactar la nova Constitució xilena com a candidats independents, desvinculats dels partits tradicionals, però amb posicions clarament antineoliberals. 

De fet, tant independents com candidats del Partit Comunista i del Frente Amplio han estat també els vencedors de les eleccions locals, on s’han fet amb les principals ciutats del país. Santiago de Xile tindrà a partir d’ara una jove batlessa comunista i feminista, Irací Hassler Jacob, qui ja va avançar que “això que passa avui a Santiago esperam que sigui un avanç del que ve també al nostre país, on mai més la dreta no governarà contra les nostres veïnes i veïns”. La candidata, com ja és habitual en les estratègies de l’extrema dreta latinoamericana amiga de VOX, ha estat víctima de campanyes de calúmnies i difamacions a través de fake-news.

Una de les bases del triomf de les esquerres ha estat la capacitat de fer síntesi entre les esquerres radicals, el feminisme i l’indigenisme, enfront de receptes tradicionals, i una participació activa en les mobilitzacions socials i estudiantils, molts dels candidats provenen d’aquesta mobilització, com la futura batlessa de Santiago. Una altra, la forta base municipalista de les esquerres, on els Ajuntaments han esdevengut espais de diferenciació respecte a les polítiques estatals.

També han comptat molt el cansament del país i la voluntat de deixar enrere la constitució del dictador Pinochet, que es feia servir de coartada per a les privatitzacions de serveis públics i perquè la socialdemocràcia fes polítiques de dretes, com sovint passa també a Espanya.

La caverna mediàtica latinoamericana i els cercles neoconservadors ja parlan de "Chilezuela".

Comentaris
Xile gira a l'esquerra i vol deixar enrera el pinotxetisme