Tsunami Democràtic contra una sentència infame

Tsunami Democràtic contra una sentència infame
foto: Albert Salamé / Vilaweb
foto: Albert Salamé / Vilaweb

Centenars de milers de persones es varen mobilitzar ahir a Catalunya, en resposta a una sentència del Tribunal Suprem sobre els protagonistes del Procés, que s’havia anat filtrant en els darrers dies entorn a la celebració patriòtica del 12 d’octubre, i que ha estat coneguda pels mitjans de comunicació abans que pels propis acusats. Penes que oscil·len entre els 9 i 13 anys, en base als delictes de sedició i malversació, tot i que ni s’ha pogut demostrar violència, ni tampoc despesa pública per a la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre de 2017. 

A més de la tremenda injustícia que suposa la sentència, d’un judici que mai no s’hauria d’haver celebrat, aquesta senta un precedent terrible, ja que la consideració de sedició que conté gairebé impossibilita el dret de protesta, que en ser «tumultuària» podria dur a penes de presó de 9 anys, com s’ha sentenciat als Jordis. Nombrosos juristes i col·lectius socials com la PAH ja han sortit a denunciar com de perillosa pot resultar aquesta sentència.

I la reacció social no s’ha fet esperar. El «Tsunami Democràtic», que feia setmanes que es preparava, va col·lapsar ahir l’aeroport del Prat, i el desplaçament de manifestants també va congestionar els serveis de metro i tren a Barcelona. També va estar a punt de col·lapsar fins i tot l’aeroport de Madrid, amb una desfilada de 1.200 cotxes. Hi va haver talls de carreteres i barricades a les línies d’AVE que travessen Catalunya, i mobilitzacions a molts pobles i ciutats del Principat.

Davant la negació del dret a decidir que implica la sentència, però sobretot de la criminalització de la protesta que suposa, ahir el Tsunami Democràtic va tornar a donar una lliçó de desobediència civil i resposta no violenta a la violència de l’Estat, exercida per via judicial i per l’actuació ahir dels cossos i forces de seguretat, Guàrdia Civil, Policia Nacional i també els Mossos d’Esquadra, que varen repartir cops i trets de foam a nombrosos manifestants, moltes vegades de forma irregular, i que ja han estat denunciats per ongs de defensa dels drets humans. Unes imatges que tot i l’esforç del govern de Pedro Sánchez a través del «txiringuito» España Global dirigit per Irene Lozano per minvar la repercussió internacional de la sentència i el qüestionament de la qualitat de la democràcia a Espanya, no s’han pogut evitar. I és que la sentència deixa en molt mal lloc a l’Estat espanyol i les seves institucions a tota Europa, i també al món.

A les Illes Balears també es varen mobilitzar milers de persones en solidaritat amb els presos i preses polítics i exiliats i en rebuig a una sentència tan injusta com impresentable. Concentracions arreu de les Illes, a Formentera, Eivissa, Maó, Ciutadella, Palma, Inca, Manacor, Artà, Llubí i Felanitx. Des de MÉS per Mallorca varen denunciar la tebior de les declaracions del Govern autonòmic, que apel·laven a la necessitat de diàleg entre Catalunya i Espanya, però sense qüestionar la sentència, cosa que sí que va fer, per exemple, Ada Colau en una declaració institucional.

Tsunami Democràtic, que prepara noves mobilitzacions per als propers dies, va emetre ahir diversos comunicats, un d’ells amb l’exentrenador del Barça, Josep Guardiola, retransmès al final de la jornada a TV3, la BBC i l'agència Frace Presse, i que reproduïm a la portada d’IllaGlobal.

Comentaris
Tsunami Democràtic contra una sentència infame