Aeroport: Mallorca mira cap a Heathrow

Aeroport: Mallorca mira cap a Heathrow
aeroport de Heathrow. Foto: Preferente
aeroport de Heathrow. Foto: Preferente

Ahir, mentre el ministre socialista de foment Ábalos aval·lava el projecte d’ampliació de l’aeroport de  Palma (lleument matitzats en els darrers dies davant l’amenaça de mobilitzacions socials i les advertències de la Comissió balear de medi ambient sobre la necessària avaluació d’impacte ambiental), la justícia britànica decidia aturar el projecte d’ampliació de Heathrow.

I ho va fer en base als compromisos signats a l’acord de París, sobre les obligacions dels Estats i la comunitat internacional per tal de frenar el canvi climàtic. Es tracta d’un aeroport en mans de la multinacional espanyola Ferrovial, presidida per Florentino Pérez, que recorrerà la decisió al tribunal superior britànic.

L’aeroport de Palma és la principal estructura de regulació de fluxos turístics a Mallorca, i gairebé tota l’illa ha esdevingut en les darreres dècades àrea metropolitana no de Ciutat, sinó del propi aeroport. L’enfocament de negoci dels gestors d’AENA (semiprivatitzada a través d’Enaire) aparca elements d’interès general que tenen a veure tant amb la regulació d’aquests fluxos, com amb la responsabilitat ambiental en relació a l’alt impacte que té una infraestructura com aquest que de moment suporta un trànsit anual de 30 milions de passatgers, però també les necessàries connexions entre Illes i amb la península, per tal de garantir el dret dels illencs a la mobilitat a la nostra pròpia comunitat.

No obstant, lligams com l’esmentat de Ferrovial i els sucosos contractes públics guanyats per multinacionals lligades a aquest i altres grans grups empresarials fan que per a l’administració central i els gestors privats d’AENA/Enaire, aquest aeroport, com el d’Eivissa, siguin màquines de fer diners i mantenir aquesta trama de poder econòmic i contractes públics que s’estén més enllà de les obres d’ampliació o reformes innecessàries també a tots els negocis al voltant del propi aeroport, com les tendes. També està per veure que la justícia espanyola  o la fiscalia de medi ambient de Balears, tan diligent davant altres actuacions públiques, actuï d’ofici davant una amenaça ambiental d’aquesta magnitud.

Per tot això, la societat civil illenca, a través de la plataforma contra l’ampliació de l’aeroport, ha convocat una concentració davant la delegació del govern de l’Estat, al carrer Constitució de Palma, el proper diumenge 1 de març a les 17 hores. També  tenen en marxa una campanya d’al·legacions al projecte d’ampliació, així com un manifest al respecte.

Comentaris
Aeroport: Mallorca mira cap a Heathrow