COVID-19: el GOB defensa una reconstrucció justa després de la crisi.

COVID-19: el GOB defensa una reconstrucció justa després de la crisi.
Diagrama: Climate Justice Alliance
Diagrama: Climate Justice Alliance

Des del grup ecologista GOB, en coordinació amb altres entitats i moviments socials d'aquí i d'arreu, ja es mobilitzen per defensar una reconstrucció justa quan hagi passat la crisi del coronavirus.

Segons el comunicat del grup ecologista, "les conseqüències de la pandèmia i la recessió econòmica mundial derivada de la crisi del COVID-19 sobre un sistema social i econòmic ja en crisi, es perllongarà durant mesos, potser anys.  Les accions que es prenguin ara tindran un impacte en les persones, ara i en el futur. No tenim totes les respostes, però creiem que és important que les persones que decideixin i la societat puguin sentir les nostres veus ara mateix".

Per aquest motiu des del GOB s'hi han adherit a la iniciativa internaiconal  "Principles for a #JustRecovery from COVID-19" que - com ja s'està fent també a l'àmbit de l'estat espanyol amb el #plandechoquesocial o #frenemoslacurvasocial -  pretenen unir veus i moviments de la societat civil per tal de marcar el full de ruta en aquesta primera etapa de la crisi i des del confinament. 

La pandèmia COVID-19 exigeix ​​accions ràpides i sense precedents dels governs locals, nacionals, i de la comunitat internacional. Les opcions que s'escullin ara mateix configuraran la nostra societat durant anys, i en les dècades properes. Com que els responsables de la política prenen mesures per assegurar un alleujament immediat i una recuperació a llarg termini, és imprescindible que tinguin en compte les crisis interrelacionades: de desigualtat de riquesa, racisme i crisi ecològica, sobretot la crisi climàtica, que es va produir molt abans del COVID-19 i que ara corren el risc d’intensificar-se.

Aquest és un moment decisiu per salvar vides i cal ser valents a l'hora de traçar un camí cap a un futur veritablement més saludable i equitatiu mitjançant una recuperació justa.

Les organitzacions signants demanen una resposta global a COVID-19 per contribuir a una recuperació justa. Les respostes a tots els nivells han de mantenir aquests cinc principis:

(1) LA SALUT És la màxima prioritat, per a totes les persones, sense excepció
Cal garantir recursos de serveis de salut a tot arreu; assegurar l’accés per a tothom.

(2) DISPOSAR DE SUPORT ECONÒMIC DIRECTAMENT PER A LES PERSONES
Centrem-nos en les persones i els treballadors, en particular els marginats dels sistemes existents, en les nostres necessitats a curt termini i en les nostres condicions a llarg termini.

(3) RESCATEM TREBALLADORS I COMUNITATS, NO EMPRESES, NI CORPORACIONS NI MERCATS FINANCERS
L’assistència dirigida a indústries específiques s’ha de dirigir a comunitats i treballadors, no a accionistes ni a executius corporatius i mai a les corporacions les accions de les quals  agreugen la crisi climàtica.

(4) CREAR RESILIÈNCIA PER A CRISIS FUTURES
Hem de crear milions de llocs de treball decents que ajudin a potenciar una transició justa per als treballadors i les comunitats cap al futur de carboni zero que necessitem.

(5) CONSTRUÏM SOLIDARITAT I COMUNITAT SENSE FRONTERES - NO DONEU ALES ALS AUTORITARISMES.
Transferiu la tecnologia i les finances a països i comunitats amb ingressos inferiors per tal que puguin respondre utilitzant aquests principis i compartir solucions entre les fronteres i les comunitats. No utilitzeu la crisi com a excusa per trepitjar els drets humans, les llibertats civils i la democràcia.

Des del GOB, a més de reforçar el treball en xarxa i la construcció col·lectiva de les alternatives que posin la vida al centre, s'ha creat un grup per plantejar conjuntament la sortida d'aquesta situació des de l'ecologisme social i polític centrats en la realitat insular. Si hi estau interessats podeu contactar amb:  [email protected]

Comentaris
COVID-19: el GOB defensa una reconstrucció justa després de la crisi.