Assemblees ciutadanes contra el col·lapse ecosocial

Assemblees ciutadanes contra el col·lapse ecosocial
Imatge: XR-Mallorca
Imatge: XR-Mallorca

Aquesta setmana, coincidint amb el ple del Parlament, activistes de Rebel·lió o Extinció Mallorca i Eivissa han realitzat una acció directa pacífica enfront de la cambra balear, per tal de defensar les Assemblees Ciutadanes com a eina necessària per fer front a la crisi climàtica i ecològica

Concretament, han simbolitzat que el temps per actuar s'esgota amb dues persones penjades d'un patíbul i plantades sobre dos blocs de gel, acompanyades per personatges autodenominats com a “Red Rebels”, els quals representen el dolor de La Terra. Per tal de disposar l’estructura del patíbul front l’entrada del Parlament, han bloquejat el Carrer Palau Reial. Així mateix, han registrat el manifest s’ha entregat a l’atenció de tots els grups parlamentaris.  

Asseguren que les solucions a la crisi climàtica i ecològica són políticament possibles, però que la democràcia actual resulta insuficient per respondre amb la urgència i la justícia necessàries per evitar o, com a mínim, adaptar-nos al col·lapse ecosocial.

Des del moviment reclamen les Assemblees Ciutadanes com a eina democràtica per desbloquejar els 6 motius, exposats al manifest, segons els quals justifiquen que aquest sistema representatiu insuficient. Els activistes ressalten que no volen substituir el sistema de partits, sinó complementar-lo, i recorden que aquest tipus d’organisme formal s’ha emprat en molts altres contextos. 

Aquestes Assemblees es constitueixen mitjançant un sorteig aleatori estratificat d’un nombre de ciutadans, els quals són seleccionades per a deliberar al llarg de diverses trobades durant uns mesos. Totes les parts són cridades a informar l'Assemblea, equips d'experts, lobbies i grups d'interès exposen els seus punts de vista a l'Assemblea però de manera pública i transparent. Això genera un gran procés d'aprenentatge col·lectiu i un debat realment deliberatiu que genera legitimitat a les decisions. El programa elaborat per l'Assemblea serveix de full de ruta al govern i les decisions amb major consens han de ser vinculants. 

Comentaris
Assemblees ciutadanes contra el col·lapse ecosocial