Comença l’Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca
Aquest cap de setmana ha arrencat la primera de les 5 sessions que conformaran l'Assemblea Ciutadana del Clima de Mallorca. La sessió ha començat avui a les 10 hores del matí a Palma. L'organització no ha desvetllat el lloc exacte i tampoc s'han convocat als mitjans de comunicació perquè la prioritat és la de preservar l'anonimat dels 60 participants. El contingut de les seves reflexions i debats, es mantindrà confidencial durant tot el procès, per tal de garantir la tranquilitat i la absència d’interferències i pressions externes. Les propostes es faran públiques un cop acabat el procès, al mes de febrer.
Les 60 persones que hi participen cercaran i debatran solucions a la següent pregunta: què necessitam fer a Mallorca abans de 2030 per afrontar l’emergència climàtica de forma efectiva i socialment justa?.
A la inauguració i benvinguda han participat la Consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears, Mercedes Garrido, la Vicepresidenta del Consell de Mallorca i Consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot juntament amb el Vicerrector de Política Científica i Investigació de la UIB, Víctor Homar i, el professor Pau de Vílchez Moragues.
El Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca s'han compromès a complir les iniciatives que surtin de l'Assemblea i que tenguin un suport igual o superior al 90%. A més, les dues institucions valoraran totes i cadascuna de les propostes finals que surtin i es donarà una explicació motivada en un marge temporal concret sobre aquelles que decideixin no dur-se a terme. A banda, es traslladaran a la resta d'institucions aquelles propostes de l'Assemblea que no siguin de l'àmbit competencial del Govern Balear i el Consell de Mallorca.
Avui matí ha començat la fase de formació i aprenentatge amb l'exposició dels experts Damià Gomis (catedràtic de Física de la Terra, UIB), Pau de Vilchez (professor de Dret Internacional Públic i subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtico de la UIB i membre del grup coordinador de l’Assamblea ciutadana per Clima de Mallorca) i Cristina Monge (politòloga i sociòloga). També han participarat diversos actors socials per tal que la ciutadania pugui conèixer el seu punt de vista sobre la qüestió: Cercle d'Economia, CCOO, Consell Assessor Mallorca 2030 I els Joves IES Bendinat.
El grup està acompanyat durant tot el procés per un equip de facilitadors i facilitadores que vetlla perquè l'espai sigui segur, amable, garanteix que els debats siguin fructífers, respectuosos i que les propostes que es facin siguin útils i serveixin per a avançar en la lluita contra el canvi climàtic a Mallorca. La selecció de les 60 persones s'ha fet sota els criteris d'edat, sexe, muncipi, nivell d'estudis i nivell de renda. S'han enviat 10.000 cartes aleatòries convidant a la ciutadania a participar-hi. El procés final de selecció s'ha fet amb el suport de l'entitat europea Sortition Foundation. Les 4 sessions restants es celebraran els dies 3 de desembre, 14 de gener, 28 de gener i 18 de febrer de 10 a 18 hores a Inca, Pollença, Manacor i Calvià.
L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca està coordinada per un grup de la Universitat de les Illes Balears i compta amb el suport del Govern de les Illes Balears i del Consell de Mallorca.