Finalitza l'Assemblea pel Clima de Mallorca

Finalitza l'Assemblea pel Clima de Mallorca
FpRQFQxXEAA6BrF
imatge dels participants a l'Assemblea

L'Assemblea pel Clima de Mallorca va celebrar ahir dissabte 18 de febrer la seva darrera sessió. Amb la participació d'una seixantena de persones escollides mitjançant un sorteig cívic a patir d'una mostra representativa de la població mallorquina en termes d'edat, sexe, distribució geogràfica, nivell d'estudis i nivell d'ingressos, s'aprovaren 56 propostes, de les quals més d'un 57% obtingueren més del 90% de suport de les participants.

Això significa que d'acord amb el compromís adquirit pel Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca, aquestes propostes seran assumides de forma directa per aquestes administracions. La resta de propostes, que també varen ser aprovades amb nivells de suport importants (bona part d'elles amb més del 80% de vots), també poden ser assumides pels poders públics, o en cas de no fer-ho hauran de justificar la seva decisió.

Un bon grapat de les propostes aprovades ahir tenen a veure amb l'estudi de la capacitat de càrrega de l'illa, i proposen limitar des dels creuers, a les embarcacions nàutiques, els cotxes del lloguer o fins i tot el nombre de visitants que arriben a Mallorca. L'impuls a les energies renovables i les comunitats energètiques, amb una regulació de la distribució territorial dels parcs fotovoltaics que els assembleïstes proposen que el Consell de Mallorca dictamini abans de finals d'any, també obtingueren un important suport de l'Assemblea. L'emmagatzematge d'aigua de pluja, la reducció dels residus a tots els sectors econòmic i l'impuls de sistemes de devolució i retorn d'envasos, així com una forta aposta pel sector primari i l'impuls del producte local són algunes de les propostes que els propis assembleïstes presentaran públicament davant l'opinió pública, les administracions i la societat civil en els propers dies.

L'Assemblea pel Clima de Mallorca és la primera celebrada a l'estat espanyol a nivell regional, i s'espera que en els propers mesos la iniciativa pugui ser replicada a les altres Illes. Es tracta d'un exercici innovador en matèria democràtica que complementa la presa de decisions per part dels polítics en un tema que és clau per a les Illes Balears atès la nostra situació de vulnerabilitat davant el canvi climàtic. Ara, la pilota passarà a la teulada de les administracions, tant de les sortints com de les entrants després de les eleccions del proper mes de maig.

Comentaris
Finalitza l'Assemblea pel Clima de Mallorca