Fita històrica: aprovada la ILP ‘Avui per demà’

S’aprova a primera llei autonòmica per iniciativa de la ciutadania

Fita històrica: aprovada la ILP ‘Avui per demà’
Foto: Fòrum de la Societat Civil
Foto: Fòrum de la Societat Civil

Ahir dimarts, en el darrer plenari del Parlament de la legislatura, va ser aprovada per 31 vots a favor i 21 en contra la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) ‘Aviu per demà’. Una iniciativa que ja és llei i que pretén que el conjunt de la normativa emanada de les institucions illenques tengui en compte els impactes ambientals i climàtics sobre les generacions futures.

Tot i el to d’un plenari marcat per les acusacions de corrupció entre PP i PSIB, un dejavú d’altres moments pre-electorals, l’aprovació de la Llei és una fita històrica, atès que el seu redactat condiciona fins i tot els contractes públics d’obres superiors a cinc milions d’euros, entre altres, com els projectes declarats d’utilitat pública o les convocatòries de subvenció de més d’un milió d’euros.

Aquesta fiscalització social dels projectes i normatives es realitzará mitjançant la creació d’una Comissió d’entre 13 i 15 membres de la societat civil, ecologistes i el món acadèmic, que contribuiran a l’avuació prèvia de l’impacte de les polítiques que es vulguin aplicar.

Aquesta comissió, a més, elaborarà anualment un informe sobre objectius de benestar, en correspondència amb el paradigma d’una transició justa, que no deixi ningú pel camí cap a la sostenibilitat.

La primera ILP de la democràcia, inèdita en el terreny autonòmic ha estat possible gràcies a la campanya impulsada pel GOB i moltes altres entitats de la societat civil illenca, i les més de 12.000 signatures que es varen recollir a través de la mobilització ciutadana.

La seva aplicació i el seu abast estaran marcats per l’acabament de la legislatura però sobretot per  la composició del nou govern després de 28M i el grau de prioritat que els partits que governin vulguin dona al text legal.

Comentaris
Fita històrica: aprovada la ILP ‘Avui per demà’