La Plataforma contra els megacreuers critica l'alta densitat d'embarcacions a Palma

La Plataforma contra els megacreuers critica l'alta densitat d'embarcacions a Palma
foto: Margalida Capellà
foto: Margalida Capellà

Des de la Plataforma contra els megacreuers, que agrupa diverses entitats socials i ecologistes, com el GOB i Palma XXI,  han criticat l'alta densitat de creuers de les darreres setmanes  a Palma. En un comunicat, assenyalen que el passat dilluns 5 creuers varen coincidir al port de Palma, superant tots els rècords d'arribada d'ençà que va començar la pandèmia i tornant al pitjor escenari de l'estiu de 2019. Això quintuplica la xifra que proposen des de fa més de dos anys des de la Plataforma contra els Megacreuers: mentre no s'estudiïn, amb evidències científiques, els impactes ambientals, sanitaris, socials i econòmics d'aquest tipus de turisme, exigim que només arribi 1 creuer al dia a Palma. La situació demostra segons els ecologistes estar fora de control i que "no hi ha cap mostra de voluntat per part de les institucions per estudiar aquests impactes i limitar l'arribada de megacreuers a la segona ciutat d'Europa més contaminada per aquests bucs".

Per a la Plataforma, rebre cinc creuers al port de Palma, en plena emergència climàtica i encara en situació de pandèmia "va en contra de tot sentit comú". L'entitat assenyala tot un seguit d'impactes del turisme de megacreuers en el sentit que va:

- En contra l'esperit de la moratòria, acordada per l'APB el 26 de febrer del 2020a petició del Govern Balear. Han tingut un any i mig per acordar una regulació i encara no ho ha fet.
- En contra del medi ambient: és un atemptat ecològic contra la qualitat de l'aire i de la mar de Mallorca.
- En contra de la ciutadania, ja que afecta greument la convivència entre turistes i residents i posa en risc el rebrot de la pandèmia. A més, aquest tipus de turisme consumeix recursos fonamentals pels residents com és l'aigua, un bé escàs, i serveis públics com taxis o serveis de neteja.
- En contra els mateixos clients dels creuers, perquè expulsa al mateix vaixell substàncies tòxiques provinents de la combustió dels seus motors.
- En contra del dret al treball digne, ja que manté unes condicions laborals de la tripulació que no acceptaria cap sindicat europeu.
- En contra de la lluita anticorrupció, perquè tolera negocis establerts en paradisos fiscals. Es tracta d'empreses multinacionals amb guanys multimilionaris que no tributen a Espanya ni a cap país.

Per tot això, exigeixen a l'Autoritat Portuària, al Govern de Balears, al Parlament i als partits del Pacte, que posin en marxa ja una regulació del flux de creuers que mantingui el límit d'un al dia, fins que no es tinguin estudis empírics de la càrrega que la ciutat de Palma pot mantenir, sense danys i perjudicis, d'aquest tipus de turisme. Exigim que es ratifiqui públicament el que va acordar el Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària el 26 de febrer de 2020: no confirmar reserves de creuers a partir de l'1 de gener de 2022.

Mantenir una política permissiva de l'arribada de molts megacreuers va en contra dels principis elementals d'una concepció progressista de la societat i de la política i en contra dels acords de govern de Bellver, a on es diu que el turisme de megacreuers es regularà. A més, va en contra d'alguns dels Drets Fonamentals Europeus, com la protecció de la salut i al gaudi del medi ambient adequat a la persona."En definitiva, és un atemptat contra el sentit comú", clou el comunicat de la Plataforma contra els Megacreuers.

Comentaris
La Plataforma contra els megacreuers critica l'alta densitat d'embarcacions a Palma