Greenpeace desmunta les mentides d'Ecoembes
L’organització ecologista Greenpeace ha destapat aquesta setmana les mentides d’Ecoembes, una entitat que depèn de les grans empreses que fan servir sobretot plàstics per a envasos d'un sol ús, i s’alimenta directament amb els nostres imposts que serveixen per al seu rentat de cara. Greenpeace acusa Ecoembes de mentir en les dades i reclama al govern un major control sobre les empreses que incompleixen la normativa, així com canvis profunds en el sistema de recollida i tractament d’envasos.
Cal tenir en compte que Ecoembes el presideixen empresaris dels sectors d’alimentació i begudes que més residus d’envasos produeixen (fins i tot l’exdiputat de Ciudadanos i exdirector general de Coca-Cola a España, Marcos del Quinto, en va ser president), i administren els cèntims que pagam pel «punt verd» de cada envàs que consumim. Molts de milions d’euros que si bé impliquen l’obligació de la recollida selectiva a través dels contenidors grocs, també donen a Ecoembes el poder de decidir, en la pràctica, bona part de la política de residus, ja que tot aquest dineral no el gestionen els governs, sinó ells.
És obvi que a qui fa servir envasos d’un sol ús en la seva activitat empresarial li importa poc reduir aquesta quantitat d’envasos, i aquí tenim una de les grans contradiccions d’Ecoembes: campanyes publicitàries amb aparença ecologista mentre són enemics acèrrims dels sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) perquè els envasos siguin reutilitzats. Entre altres coses perquè els lobbys del plàstic, alumini, etc., també són darrere Ecoembes.
El que han destapat els ecologistes en aquesta ocasió és la manca de transparència de les dades, a partir de l’evidència que cada vegada hi ha més plàstics arreu, quan en teoria reciclam més i Ecoembes té l’obligació de comprometre els seus associats, especialment les grans marques comercials, en reduir envasos. Les xifres de l’estudi de Greenpeace deixen molt malament els d’Ecoembes, ja que si bé la taxa de reciclatge d’envasos «oficial» era del 78% el 2018, l’anàlisi dels ecologistes assenyala que només es recupera i recicla el 25%.
L’informe, que podeu consultar i descarregar aquí, recull també recull altres irregularitats d’un sistema gairebé monopolístic, on fins i tot en el cas de Balears asseguren que gairebé la meitat dels plàstics recollits van directament a la incineradora, i acusen Ecoembes d’enterrar i amagar envasos a un abocador il·legal a Felanitx.