Protesta de l’Aliança per l’emergència climàtica

Protesta de l’Aliança per l’emergència climàtica
imatge: Amics de la Terra
imatge: Amics de la Terra

Diverses entitats ecologistes que conformen l’Aliança per l’Emergència Climàtica de les Illes Balears es varen concentrar ahir en una acció de protesta davant el Centre Balears Europa per simbolitzar la seva oposició als plans de la Unió Europea de considerar “verdes” l’energia nuclear i el gas.

L’Aliança recorda que el passat 2 de febrer de 2022, la Comissió Europea ha fet oficial la publicació de l'acte delegat de la nova Taxonomia Europea, llista on es declara verdes les energies del gas i la nuclear per a això hauran de complir uns requisits previs:


• El gas ha de ser autoritzat abans del 2030, cal que les noves centrals produeixin menys de 270 g CO2/kwh i en substitueixin una altra de més contaminant.
• La nuclear ha de ser autoritzada abans del 2045 i tenir previst un pla per als residus i un lloc on portar-los.

D'altra banda, Brussel·les té en marxa un dels objectius climàtics més ambiciosos del món. El "Green New Deal" o Pacte Verd Europeu busca reduir les emissions un 55% el 2030 respecte als nivells del 1990 i arribar a les zero emissions netes el 2050. A la vegada, aquest pacte suposa una inversió multimilionària: un terç dels 1, 8 bilions d'euros dels fons Next Generation estaran destinats a finançar aquesta transició a energies verdes.

Els grups ecologistes i la ciutadania han expressat amb aquesta acció de protesta el seu total rebuig a aquesta nova llista verda o Taxonomia Europea per dos motius bàsics:


1. Suposa una traïció al pacte verd: el gas fòssil ja és la font de generació energètica que més emissions de gas hivernacle produeix a Europa i la nuclear a més de ser molt cara i trigar molt a construir-se presenta una clara contaminació de residus radioactius
 

2. És una manera encoberta perquè els lobbys del gas i les nuclears rebin finançament europeu precisament dels 600.000 milions d'euros que es destinaven a les veritables renovables.
Des del 2-2-2022 el Parlament Europeu té un termini de quatre mesos, prorrogable a sis, si es volen oposar. Per això, ho hauria de fer l'Eurocambra per majoria (353 eurodiputats), o bé almenys un 72 % dels Estats membres (mínim vint) que representin com a mínim el 65 % de la població del bloc.

L'Aliança per l'Emergència Climàtica de les Illes Balears fa una crida a tots els països d'Europa i sobretot ,a tots els europarlamentaris, perquè s'oposin a aquesta classificació de tecnologies verdes a la Taxonomia europea, que posa en risc la transició energètica a la UE. També demanen al Govern i a les principals institucions de les Illes que manifestin la seva oposició a aquesta decisió i així ho traslladin al Govern de l'Estat i als europarlamentaris dels diferents grups polítics per evitar que aquesta consideració, acabi sent una realitat.

Per altra banda, desenes d’organitzacions socials i ecologistes encetaren també ahir una campanya a nivell europeu baix el paraigües de la Setmana Contra la Pobresa Energètica. Exigeixen al govern de l’estat la creació d’una tarifa social que garanteixi el dret a energia neta per a les persones més vulnerables, la prohibició de talls en el subministrament bàsic i mesures per assegurar l’eficiència energètica i contra la concentració de poder dels oligopolis.

Comentaris
Protesta de l’Aliança per l’emergència climàtica