'Sus' a la ilp a favor de les generacions futures

'Sus' a la ilp a favor de les generacions futures
mHD7DuYq
mHD7DuYq

Ahir dimecres, 57 persones de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera varen participar a l’acte de jurament o promesa davant la Mesa del Parlament de les Illes Balears del càrrec de fedataris especials de la Iniciativa Legislativa Popular per una Llei de benestar per a les generacions presents i futures de les Illes Balears.

Així, comencen 4 mesos intensos per a la campanya de recollida signatures que té per objectiu recollir un ampli suport social a aquesta iniciativa.

Des dels impulsors de la campanya afirmen que "tenim clar que el món, i les Illes en particular, s’encaminen cap a un escenari ecològic i social complex: la crisi climàtica, la pèrdua massiva de biodiversitat, l’escassetat de recursos, etc. requereixen afrontar col·lectivament un futur ple de reptes que capgiraran la nostra organització social i econòmica. Volem garantir una vida digna a les persones que hi som i a les que vindran, i volem assegurar la protecció del nostre entorn natural enfront els abusos de l’actual model econòmic i davant els reptes ecològics i socials que estan per venir".

En un comunicat assenyalen que "No tenim manera de saber, encara, de quina magnitud seran els canvis que haurem d’afrontar com a societat; sí que sabem, però, que tendran un impacte significatiu en les nostres vides i en la de les generacions futures. També sabem que ciutadania i institucions estam obligats a repensar la nostra manera de viure i consumir, per tal de poder mitigar els riscos econòmics i socials i poder oferir un futur amb garanties a les generacions futures.".

Per protegir el benestar de les generacions futures cal posar en qüestió el sistema actual, el model i les polítiques i prioritats que ara mateix regeixen les nostres vides, subratllen des de l'organització; "A quines necessitats donen resposta? Són les úniques polítiques possibles? Quines renúncies hem d’assumir? Volem posar la vida al centre i garantir la preservació d’allò que la sosté (el territori i les persones) per davant de l’economia que enriqueix uns pocs.".

Per això convoquen la població a mobolitzar-se i impulsen aquesta Iniciativa Legislativa Popular. Es tracta d'un mecanisme de democràcia directa: la ciutadania pot presentar iniciatives de llei sense la intermediació de partits polítics. Aquestes propostes han d’estar recolzades per un nombre de signatures, segons la legalitat vigent a les Balears se’n requereixen 7.500. Es proposa que, per llei, totes aquelles normes, plans, programes i actes administratius avaluïn el seu impacte potencial i les repercussions tant positives com negatives sobre les generacions presents i futures. En resum, "volem saber com afectarà la vida de les persones i al medi ambient l’impuls de tots aquells projectes que, per la seva magnitud poden condicionar de forma determinant l’entorn i la justícia social", afiremn.

4 mesos per davant!

S’inicia així una mobilització social intensa arreu del territori per tal de posar l’accent en la necessitat que les polítiques d’avui responguin per les generacions del demà.

Podreu trobar tota la informació relativa a aquesta proposta col·lectiva a la web: https://www.avuiperdema.org

I per seguir tots els actes, esdeveniments i notícies, al blog de la campanya: https://www.avuiperdema.org/blog/

Comentaris
'Sus' a la ilp a favor de les generacions futures